2024. április 24., szerda

Az Újvidéki Vásár serlege Borsos Csabának

Az újvidéki 88. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron megtartották a hagyományosnak mondható jószágtenyésztők napját, amely úgy kezdődött, hogy osztályozták a kiállított állatokat.

Borsos Csaba, az adorjáni Kontakt Kft. tulajdonosa, aki egyben juhtenyésztő is – rangos elismerésben (aranyserlegben) részesült a Württenberg fajtájú juhaiért.

Mit jelent Önnek ez a serleg?
– A díj mindenképpen a tenyészetemet ismeri el, úgyhogy nem hiába dolgoztunk a génállomány felújításán – nyilatkozta a Magvetőnek Borsos Csaba, aki kizárólag württenbergi fajtát tenyészt, az állománya pedig 2500 juhot számlál.
Mint mondta, az elmúlt 20 évben az idén állították ki a legtöbb juhot a vásáron. Az afrikai sertéspestis miatt ugyanis nem voltak sertések a kiállításon, és ebből kifolyólag minden tenyésztőt arra kértek, hogy minél több állatot hozzanak ki a vásárra.

A juhtenyésztés anyagi gondokkal küzd, akárcsak a jószágtenyésztés más ágazatai. Milyenek a felvásárlási árak, van-e vevő?
– Az idén legalább 30 százalékkal jobb volt a bárány ára az előző évekhez képest. A birka nyáron kint van a legelőn, nem igazán igényel takarmányozást, így a juhtenyésztők nincsenek akkora bajban, mint az állattenyésztés többi ágazata. Ami a kivitelt illeti, egész nyáron a horvát piacra szállítottuk a bárányokat, most ősszel pedig az arab piacra – mondta Borsos Csaba.
Egyébbként a szakirodalom szerint a juh napi táplálékfelvételével a legelés folyamán gyógynövényeket fogyaszt, amelyek az emberek ellenálló képességét is növelik a betegségekkel szemben. A juhhús egészséges, koleszterinmentes, melyet természetes környezetben állítottak elő. A bárányhús gyorsítja a lép és vese működését és segíti a fogyókúrát.

A bárány gazdag B12-vitaminban, niacinban és riboflavinban is. A B12 igen fontos a vörösvérsejt termeléséhez, az idegi funkciók működésében és a homocisztein-anyagcserében. A niacin (vagy B3-vitamin) segít a szervezetnek energiát nyerni az ételekből, és az idegrendszer működéséhez is fontos. A riboflavin vagy B2-vitamin pedig szintén az energiafelhasználást támogatja, emellett a kiváló látásban is szerepet játszik. A bárányhús szintén remek forrás, ha ásványi anyagokról és nyomelemekről van szó – különösen a cinkről. Egy szelettel napi cinkszükségletünk 33 százalékát elégíthetjük ki. A cink támogatja az immunrendszert, a sebgyógyulást, és fenntartja az egészséges tesztoszteronszintet. A bárány vas- és rézforrás is, egy szelet 12, illetve 7 százalékát tartalmazza a napi ajánlott bevitelnek. Vasra szükségünk van a vörösvérsejt-termeléshez, hiánya vérszegénységet okoz, ami fáradtsággal és koncentrációhiánnyal jár. A réz nyomelem, fontos a vas anyagcseréjéhez, és részt vesz a vörösvérsejt-szintézisben.