2024. április 19., péntek

Mivel fűtünk az idén?

Emelkedett a tüzelőanyagok ára

Szerbiában jelenleg hiánytermék a pellet, a hazai üzemekben ugyanis nincs elegendő. A kiskereskedelmi ára fajtától és minőségtől függően tonnája 24.000 és 28.000 dinár között mozog, azaz 15–20 százalékkal drágult az előző évhez képest – írja a Novosti.

Az idén nagy a kereslet a pellet iránt, az elmúlt években ugyanis sokan átálltak erre a tüzelőanyagra, és most elégedetlenek amiatt, mert képtelenek beszerezni. Egyes lerakatoknak sikerült készleteket felhalmozni, a legtöbbüknek viszont nem. Dél-Szerbiában a legkedvezőtlenebb a helyzet, ott nyár óta hiány van ebből a tüzelőanyagból.

– A pellet az előző idényben 160 euróba került, most pedig 200 eurónál olcsóbban nem szerezhető be. Jelenleg még van készletünk, de gyorsan fogy. Dél-Szerbiában különösen nagy a gond. A hazai üzemekben, ahonnan mi beszerezzük, elmondták, ez azért van, mert nagy részét kiszállították – közölték az egyik belgrádi lerakat illetékesei.

Az előállt helyzet miatt kénytelenek Ukrajnából beszerezni a pelletet, ami viszont jóval drágább.

Egyes gyártók szerint a pellet az év végéig hiánytermék lesz, mások pedig arra számítanak, hogy október végén már hozzá lehet jutni.