2024. március 28., csütörtök

Munkájában él a mester

Átadták a támogatási szerződéseket a hagyományos mesterséget űző kisiparosoknak

Néhány évtizeddel ezelőtt sok mesterség végét jósolták, azóta azonban már kiderült, ez egy elsietett temetés volt. Habár a tömeggyártás sok mindent megváltoztatott, a hagyományos mesterségeknek továbbra is megvan a létjogosultságuk. Dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár hétfőn délelőtt az Újvidéki Kisiparosok Egyesületének épületében átadta a vissza nem térítendő támogatásokról szóló szerződéseket a nyertes pályázóknak. A támogatásra azok a kisiparosok jelentkezhettek, akik a hagyományos mesterségek újraélesztésén vagy megőrzésén fáradoznak. A támogatás nagysága  5 millió dinár, amely összesen 24 kisiparos pályázó között került szétosztásra.

A tartományi titkár véleménye szerint a régi mesterségek támogatása nemcsak a hagyományok őrzése miatt fontos, hanem jelentős szerepe van az idegenforgalom terén is. A turisták előszeretettel vásárolnak olyan termékeket, amelyek regionális sajátosságokkal rendelkeznek.

– A gazdaság, a mesterségek, az idegenforgalom összefüggő egységet alkot. A mesterségek újjáélesztése fontos az egész tartomány számára, munkahelyeket teremt, s ez a kisebbségi kultúra megőrzésének egyik módja. A ma átadott szerződésekkel nem ér véget az a folyamat, amit elkezdett a titkárság. Közös együttműködéssel hamarosan képzések indulnak, és törvény is születik a hagyományos mesterségek védelméről – közölte a tartományi titkár.

Slavko Novaković, Ficsor Erika és dr. Nenad Ivanišević (Fotó: Dávid Csilla)

Slavko Novaković, Ficsor Erika és dr. Nenad Ivanišević (Fotó: Dávid Csilla)

Slavko Novaković, az Újvidéki Kisiparosok Egyesületének elnöke szerint helytelen régi mesterségekről beszélni, mert ezek valójában mind korszerűek, hisz kiállták az idő próbáját.

– Itt az egyesületben rendszeresen szervezzük a képzéseket, amelyek során különféle mesterségeket sajátíthatnak el az érdeklődők. Általában 30–50 fős csoportokat indítunk, ezekre a jelentkezés mindig kétszeres.

A szerződések átadására Vajdaság minden szegletéből érkeztek. A csókai Süli Zoltán,  Móra Nándor vállalkozó nevében vette át a szerződést. Az S-M Enterier cég faipari termékek, szerszámok, eszközök, faelemek előállításával foglalkozik.

– Az édesapám és a nagyapám is ezzel foglalkozott. Szerettük volna, ha fennmarad a tudás. Annak idején én vezettem azt a vállalkozást, de átadtam az ipart. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy találtam valakit, aki válalkozott arra, hogy továbbviszi a szakmát. Fontos, hogy ne haljanak ki ezek a dolgok, mert mindig szükség lesz fából készült alkatrészekre és eszközökre is – monda Süli Zoltán.

A szerződések átadásán olyanok is jelen voltak, akik még viszonylag frissnek számítanak ebben a szakmába. Vörös Attila, a zentai Anna Panzió képviselője arról mesélt, hogy a tavalyi idegenforgalmi pangás kényszerítette rá, hogy olyan dologgal foglalkozzon professzionálisan, amire azelőtt csak hobbiként gondolt.

– Teljesen megállt a környéken az idegenforgalom, a kijárási tilalom ideje alatt pedig elkezdtük a panzió bútorait felújítani. Aztán annyira megtetszett, hogy ma melléktevékenységként ezzel is foglalkozok  – mesélte Vörös Attila

A szabadkai Ficsor Erika 31 éve foglalkozik bőrdíszműves termékek készítésével. Megélése szerint a kezdeti évek könnyebbek voltak, az utóbbi évek azonban egyre nehezebbek.

– Az ember amikor szeret valamit, akkor azt nem adja fel. A járványhelyzet óta szerintem az emberek jobban megfontolják, hogy mikor mire költik a pénzüket. A szakmában nem könnyű a helyzet, a támogatás pedig kellő időben érkezett – árulta el a Python cég tulajdonosa.