2024. április 19., péntek

LITERAtúra 2021

Egész napos irodalmi rendezvény zajlott Kishegyesen

Pénteken délután Kishegyesen megtartották a hegyesi LITERAtúra elnevezésű irodalmi rendezvényt. Az idei évben mindössze egy napos volt esemény, de a szervezők igyekeztek minden megszokott tartalmat belefoglalni a programba.

A szervezés feladatát idén is a kishegyesi helyi közösség, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Kishegyesi Könyvtár látta el, a helyi általános iskola közreműködésével.

A LITERAtúra programja az Aranyeső Községi Vers- és Prózamondó Versennyel kezdődött. A versenyen a kishegyesi és a bácsfeketehegyi általános iskolák diákjai léptek fel, produkcióikat a Krizsán Szilvia, Kőműves Noémi és Fehér Farkas Hajnalka összetételű zsűri értékelte.

A megmérettetésen a következő eredmények születtek: 3–4. osztályos kategóriában Hajvert Zalán lett az első, Kerekes Tamara a második, a harmadik helyen pedig Mészáros Nadin és Vakula Anna osztoztak. Az 5–6. osztályosok között Szőke Réka lett az első, Onhausz Emina a második és Kurnyák Zsófia a harmadik. A 7–8. osztályosoknál Gál Flóra bizonyult a legjobbnak, őt követte Baranyi Máté és Gál Ádám.

A LITERAtúra programja a szavalóversenyt követően a Csépe Imre-emléktábla megkoszorúzásával folytatódott. Ez alkalommal a kishegyesiek nevében Bordás Győző író, szerkesztő koszorúzott, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Linka B. Gabriella, a kishegyesi önkormányzat nevében pedig Sándor István alpolgármester és Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke.

Ezt követően könyvkiállítás nyílt a könyvtár előcsarnokában, az évfordulójukat ünneplő Papp József, Bogdán József és Podolszki József köteteiből. A kiállítást Bordás Győző nyitotta meg, aki a három költőt méltatta, és személyes élményein keresztül hozta közelebb a jelenlévőkhöz munkásságukat.

A Mécsvirág együttes meghitt hangulatú koncertet adott (Fotó: Lakatos János felvétele)

A Mécsvirág együttes meghitt hangulatú koncertet adott (Fotó: Lakatos János felvétele)

A rendezvénynek rendszeresen része egy könyvbemutató is, ez alkalommal Celler Kiss Tamás A mérgezett gyalog című könyvére esett a választás. A szerzővel Dancsó Andrea beszélgetett. Az idei LITERAtúra megzenésített versekkel fejeződött be, a zentai Mécsvirág együttes adott meghitt hangulatú koncertet.

A rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács, a kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület támogatta. A hegyesi LITERAtúra a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.