2024. március 28., csütörtök
BÁCSFEKETEHEGY

Ízőrző hétvége

Egy sajátos projektum első állomására került sor Bácsfeketehegyen – Hamarosan könyv jelenik meg a helyi hagyományos ételekről

Szombaton Bácsfeketehegyen egy gasztrokulturális program első eseményére került sor. Ízőrző hétvége elnevezéssel az érdeklődők megtanulhatták a svábgaluska készítését Zečević Eta nénitől. Hajvert Lódi Andrea, a programot szervező Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy ez az egész egy nagyobb projektum része.

Készül a svábgaluska

Készül a svábgaluska

– A feketehegyi háziasszony könyve elnevezésű programunkkal pályáztunk a budapesti agrárminisztérium hungarikumbizottságához. Az egész programunk magában foglalja a bácsfeketehegyi táplálkozás hagyományának a felgyűjtését. A gyűjtőmunka már elindult, 70-80 éves néniket keresünk fel, és beszélgetést készítünk velük. A felgyűjtött anyag a táplálkozási szokásokhoz kapcsolódik: mit eszünk, mikor, miért, mivel, hogy és meddig? Az ily módon összegyűjtött anyagból fog egy könyv készülni. A kutatómunkához csatlakozik egy gyakorlati program is, ami az Ízőrző hétvégék nevet viseli. Ezt azt jelenti, hogy kilenc-tíz alakalommal megkérünk egy-egy nénit, hogy ezekből a régi receptekből tanítson meg valamit a fiatal anyukák számára. Ez egy visszatanulási folyamat, és ez alkalommal a svábgaluska készítését tanultuk meg – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy ebben a félévében még készítenek ablakos kalácsot, csőregét, csimbókos levest és ehhez hasonló jókat.

Az Ízőrző foglalkozások úgy néznek ki, hogy eljön egy-egy idős néni, aki megmutatja, hogyan kell készíteni az adott ételt, a fiatal anyukák pedig vele együtt készítik azt. A néni felügyeletével dolgoznak, így első kézből tudják meg, hogy hogyan kell jól elkészíteni az ételt – mondta el Hajvert Lódi, majd azzal folytatta, hogy a programnak családi jellege is van.

Míg az anyukák főztek, addig a gyerekek hagyományos játékokat játszottak

Míg az anyukák főztek, addig a gyerekek hagyományos játékokat játszottak

– A főzőprogrammal párhuzamosan a gyerekeknek is tartunk foglalkozást. Ez alkalommal Kormos Irén, Török Emese és Végső Vivien foglalkoztak velük. Amikor elkészült az étel, akkor jönnek a gyerekek, és megkóstolják. Ők azok, akik megmondják, hogy jöhet-e az adott étel, vagy nem. Tehát két-három generáción átívelő projektum ez, és azért tartjuk fontosnak, mert a kultúra nem csak a magaskultúrát jelenti. Kultúra minden: ahogyan élünk, amiben élünk, ahogyan éljük az életünket, és a kultúra része a táplálkozás is. Igaz, hogy manapság már könnyebb megvenni a fagyasztott, félkész ételeket, de jó megtanulni, hogy igazából hogyan kell elkészíteni egy hagyományos ételt – számolt be az elnök, majd végezetül arról is szólt, hogy a program egy éven át fog tartani.