2024. március 28., csütörtök
POLGÁR JUDIT VILÁGSAKKFESZTIVÁL

Első alkalommal hibrid

Első alkalommal rendezik meg hibrid formában a Polgár Judit Világsakkfesztivált, az október 9-i esemény egyrészt a Magyar Nemzeti Galériában, másfelől két csatornán keresztül az online térben zajlik majd, a középpontjában pedig a sakk és az oktatás kapcsolata áll.

A kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Judit a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, az idei év legnagyobb újítása az a nemzetközi konferencia (Educational Chess Summit), amelynek résztvevői bebizonyítják, hogy a sakknak a képességfejlesztő hatásai miatt igenis helye van az osztálytermekben. Rita Atkins brit nagymester előadásában gyakorlati példákkal fogja szemléltetni, miként épülhet be a sakk a matematikaórákba. Lorena García oktatáskutató a sakk önbizalom-növelő és szorongásgátló hatásairól igyekszik majd meggyőzni a jelenlévőket, Jesper Berger Hall nemzetközi sakkedző pedig megmutatja, hogy a sakk nemcsak a csodagyerekek fejlődését szolgálhatja, hanem a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok tanításában is hatékony eszköznek bizonyulhat. Polgár Judit hozzátette: levetítik a Rubik Ernővel, a Rubik-kocka feltalálójával rögzített beszélgetését is a sakk, a kreativitás és az innováció kapcsolatáról. „Az Educational Chess Summit egy kulturális utazás is egyben, hiszen jól példázza, mennyire sokféleképpen gondolkodunk erről a világról” – hangsúlyozta a fő szervező, aki történelmi jelentőségűnek nevezte az eseményt, hiszen Budapest még sohasem adott otthont ilyen konferenciának.

Felszólal majd Dana Reizniece-Ozola, a Nemzetközi Sakkszövetség vezérigazgatója, valamint online Maríya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kulturális ügyekért, oktatásért és ifjúságért felelős tagja is, aki egyben a rendezvény fővédnöke.
A Polgár Judit Világsakkfesztivál keretében október 9-én 10 órától színes programokkal várják a szervezők a szellemi sport iránt érdeklődőket, köztük a fiatalokat a Magyar Nemzeti Galériába, a résztvevők többek között szimultán is játszhatnak Polgár Judit, valamint Almási Zoltán ellen. A fesztivál eseményeit online is közvetítik majd, illetve egy interaktív sakkcsatornát is létrehoznak.