2024. március 29., péntek

Megtartó erőnk ünnepe

Törökbecsén lezajlott az LVII. Gyöngyösbokréta és a XLIV. Durindó – Egy év halasztás után megtartották a XLIV. Durindót

Énekszótól, néptánctól és népi muzsikától volt hangos a hétvégén a törökbecsei Tisza-part, hiszen a bánáti település már másodszor volt házigazdája, vendéglátója a Gyöngyösbokrétának és a Durindónak, ennek a Kárpát-medencében is egyedülálló seregszemlének.

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai partnerségében lezajlott LVII. Gyöngyösbokréta és XLIV. Durindó arról tanúskodott, hogy a néphagyományunk élő, és van, aki továbbéltesse Vajdaságban.

A törökbecseiek 2002-ben, tíz évvel a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület megalakulása után bizonyíthatták először, hogy méltó házigazdái Vajdaság egyik legszebb és legtömegesebb rendezvényének. Most pedig újra az ő Tisza-partjukon perdült a szoknya, dobbant a csizma és szállt az ének, hogy hirdesse a magyar összetartozást, összefogást, életerőt és örökségünket.

A rendezvény ünnepélyes megnyitójára szombaton délben került sor az után, hogy a Gyöngyösbokrétára érkezett fellépők felvonultak a település utcáin. A páratlanul szép viseletben pompázó néptánccsoportok és az őket kísérő zenekarok a Miloje Čiplić Általános Iskola udvarából indultak el, felvonultak a Tisza-parton, a közönség pedig a nyári nagyszínpadnál várta őket, ahol hivatalosan is kezdetét vette a rendezvény.

Az ünnepélyes megnyitón ft. Mellár József, helyi esperes plébános megáldotta a fesztivál lobogóját, a résztvevőket és a közönséget, majd Saša Maksimović, Törökbecse polgármestere üdvözölte az egybegyűlteket. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Törökbecse büszke a többnemzetiségére, és nagyon örül annak, hogy településük ad otthont ennek a rangos eseménynek.

A szemlét hivatalosan Kovács Elvira, a Szerbiai Képviselőház alelnöke, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője nyitotta meg. Megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a Göngyösbokréta és a Durindó olyan esemény, mely a múltjával mesél, a jelenével tesz és jövőt teremt. A néptánc és népzene művelői, valamint a politikai élet képviselői között párhuzamot vonva arra mutatott rá, hogy mindannyian hittel cselekednek annak a célnak az érdekében, hogy évtizedek múlva is felcsendüljön a magyar dal és a magyar zene itt, Vajdaságban, vagyis legyen jövőnk ezen a vidéken, ahol az otthonunk van.

A rendezvényt Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának délvidéki és diaszpóra főosztályának vezetője is megtisztelte jelenlétével, és köszöntőjében a fesztivált a legszínpompásabbnak és legtömegesebbnek nevezte a néptáncfesztiválok sorában. Ahogyan fogalmazott, a fellépők egytől egyig a nemzethez és a szülőföldhöz való ragaszkodásukat fejezik ki, ki tánccal, ki énekkel, és hogy a színpadon állók a magyar kultúra vajdasági ízeit, színeit adják át az utókornak. Arra biztatott, hogy mondjunk igent az életre, adjunk esélyt a szülőföld megtartó erejének. Ehhez járul hozzá a magyar kormány és ezt célozza meg a támogatási rendszerük.

A felszólalók sorát Tímár Gabriella, a Fesztivál Tanács elnökének köszöntője zárta, aki azt hangsúlyozta, hogy a járvány ugyan egyéves kihagyásra kényszerítette őket, de kitartottak, mert lelki szemeik előtt az újabb találkozást látták. Arra is rámutatott, hogy a Gyöngyösbokréta és a Durindó mindig az összefogás eredménye, és hogy az anyaországi és a vajdasági magyar érdekvédelmi szervezetek több szintű támogatása jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a színpadon megjelenő produkciók hitelesek, színvonalasak legyenek.

A köszöntők után kezdetét vette a Gyöngyösbokréta programja, melyen elsőként a házigazdák léptek színpadra, vagyis a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület Csalogató és az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Kiscimbora táncegyüttesének közös produkciója jelentette a nyitányt nagydobronyi táncokkal, majd a délután folyamán sorra bemutatkoztak a fesztiválra érkezett csoportok. Ezúttal összesen 21 csoport vett részt a szemlén, és mind, egytől egyig elkápráztatta a közönséget. A nagy lélekszámú, profinak számító tánccsoportok is mind ott voltak és bizonyították hozzáértésüket, hűségüket a népzene és néptánc iránt, ugyanakkor a kisebb lélekszámú formációk is igazán szép produkciókkal érkeztek.

Az LVII. Gyöngyösbokréta fellépőit ezúttal is egy művészeti szakbizottság értékelte: dr. Bárkányi Ildikó néprajzkutató, muzeológus; Boda Gellért népzenész, népzeneoktató; Kiss Zsélykó néptáncpedagógus, koreográfus; Németh István népzenekutató; Putz Katalin néptáncpedagógus, koreográfus; Raj Rozália hímző- és viseletkészítő-oktató; Sikentáncz Szilveszter néptáncpedagógus, koreográfus és Vakler Anna népdalénekes, népiének-tanár.

A táncos produkciók után a program a Művelődési Ház színháztermében folytatódott, ahol bemutatták a Vajdaság kincsének őrzői című, azon dokumentumfilmet, mely dr. Burány Béla, Bodor Anikó népzenekutatóink és a Szöllősy Vágó házaspár munkássága előtt tiszteleg. A filmet Lavro Ferenc készítette.

A szombati nap a Zagyva Banda koncertjével zárult a nyári színpadnál.

Tizenkilenc év után ismét Törökbecse adott otthont az idei Durindó fesztiválnak, a vajdasági magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták hagyományápoló és hagyományőrző, ifjúsági és felnőtt kategóriájú szemléjének. Az idei rendezvény a nemzeti összetartozás és a nemzeti újrakezdés éve jegyében került megrendezésre.

– Mindaz, amin keresztülmentünk az elmúlt másfél évben, megviselt mindenkit. A járvány, a bezártság, a korlátozások nehéz próba elé állítottak mindannyiunkat. A nagyfokú bizonytalanság megnehezítette a mindennapokat. A 2020. évi Durindót nehéz szívvel, de halasztanunk kellett az idei évre. Ilyenre a fesztivál fennállása óta nem volt példa. Ennek ellenére, úgy vélem, derekasan helyt álltunk. Nem adtuk fel és bíztunk abban, hogy jóra fordulnak a dolgok és ismét lesz lehetőségünk találkozni, a színpadon állni és énekelni – mondta Tímár Gabriella, a Fesztivál Tanácsának elnöke.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A tegnap megrendezett Durindón 110 csoport mutatkozott be. A rendezvény ünnepi áhítattal, valamint a fesztivál lobogójának megáldásával kezdődött a helyi Assisi Szent Klára római katolikus templomban. A szentmise után a résztvevők zeneszóval vonultak fel, amit követően kezdetét vette az ünnepélyes megnyitó a helyi Művelődési Házban.

A fellépőket Ilija László, a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte.

– Településünk az, ahol és ahonnan történelmi egyházaink méltóságai áldásának szentsége révén útjára indult a Durindó és a Gyöngyösbokréta fesztivál lobogója. Azóta tart összesereglésünk jelképének vándorútja, hogy minden évben más-más magyar közösségünk összefogása hirdesse összetartozásunkat és örökhűségünket, ragaszkodásunkat a tiszta forráshoz – hangsúlyozta Ilija László, aki hozzátette, a fesztivál nagy erőt adott a helyi szórványmagyarság összetartásához is.

A bácskossuthfalvai Ady Endre Művelődési Központ Rezeda asszonykórusa Tisza menti dalokkal készült a rendezvényre.

– Mi csupán öt éve működünk együtt, idén negyedik alkalommal veszünk részt a Durindón, mivel számunkra nagyon fontos a magyar népdal fennmaradása. Folyamatosan közös próbákat tartunk, munkaakciókon veszünk részt azért, hogy építsük a magyar közösséget – mondta Bece Angéla, a kórus tagja.

A fesztivál megnyitóján részt vett mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Sárközi István, az MNT Kulturális Bizottságának elnöke, Baráth Gábor Gergely, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke, Kiss Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, Kudlik Zoltán, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság kisebbségi ügyekkel megbízott segédtitkára is.

Nyitókép: Fotó: Ótos András