2024. március 28., csütörtök

Egy kettős amputált orosz férfi megmászta a Manaslu hegycsúcsát

Sikeresen feljutott a Manaslura, a világ nyolcadik legmagasabb hegycsúcsára Rusztam Nabijev, akinek mindkét lábát amputálták - jelentette be hétfőn a hegymászás nepáli szervezője.

,,A 28 éves orosz hegymászó kezeit használta ahhoz, hogy felhúzza magát a 8163 méter magas Manaslura október 2-án" - közölte Mingma Sherpa, a Imagine Nepal Trek and Expedition ügyvezető igazgatója.

,,Én úgy tudom, hogy ez az első eset, amikor egy kettős amputált sikeresen megmászta a Manaslut" - tette hozzá.

Nabijevvel együtt két másik orosz hegymászó és öt nepáli hegyi vezető jutott fel a Nepál nyugati részén lévő hegycsúcsra.

Nabijev 2020 szeptemberében megmászta az Elbruszt, Európa legmagasabb - 5642 méter - hegycsúcsát. Azt tervezi, hogy jövőre megmássza a Mount Everestet.

A férfi az orosz hadseregben szolgált, 2015 júliusában túlélt egy borzasztó katasztrófát, amikor a kaszárnya épülete összedőlt és maga alá temette őt. Huszonnégyen meghaltak a szerencsétlenségben, őt sikerült élve kimenteni, de elvesztette mindkét lábát.

A tragédia ellenére Nabijev megpróbálja életét színessé tenni, elkezdett például jéghokizni. Csapata számos nemzetközi versenyt nyert. Később elkezdett hegyet mászni a Russia Beyond angolnyelvű orosz honlap szerint.