2021. november 29., hétfő

A Dubaji Világkiállítás 15 legkülönlegesebbje között a magyar – VIDEÓ

Október 1-jén megnyitotta kapuit az Expo 2020 Dubai, az első világkiállítás, amelyet a Közel-Keleten rendeznek meg. A kiállításon fél éven át közel 200 ország kiállítója várja a látogatókat.

A Magyar Pavilon a világkiállítás Mobilitás kerületében található egy faszerkezetes épületben, mely nemcsak a világkiállításon, hanem az egész Perzsa-öböl menti régióban az első ilyen alapanyagú épület. A pavilont Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezte, majd 17 magyar ács állította össze több hónapos munkával.

Az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt pavilon központi témája a víz. Az építés során egyetlen csepp vizet sem használtak fel, így kapcsolódva az expó egyik fő témájához, a fenntarthatósághoz. A magyar kiállítás az ország páratlan vízkincseit, kialakulásukat, történetüket mutatja be, különösen nagy hangsúlyt helyezve természetes vízkészletünkre, gyógy- és termálvizeinkre, valamint a balneológiára. A pavilonban helyet kapó kiállítás egy tudás- és élményalapú interaktív tárlat, melynek csúcspontja a kupola terem, ahol a látogatók egyedülálló látványban és élményben részesülhetnek.

A Magyar Pavilon a tematikája alapján elnyerte a Time Out Dubai újságíróinak elismerését is, ugyanis a világkiállítás 192 pavilonja közül a 15 legkülönlegesebb közé választották.

A szervezők több mint 1 millió látogatót várnak a Magyar Pavilonba a következő fél évben, ez idő alatt rendkívüli lehetőség nyílik turisztikai, gazdasági és diplomáciai térnyerésre. Dubaj 25 millió látogatót vár szerte a világból.

Az eseményt fokozott egészségügyi intézkedések mellett tartják meg, 18 éven felül csak azok léphetnek be az Egyesült Arab Emirátusokba, akik megkapták a koronavírus elleni oltást vagy rendelkeznek negatív Covid-teszttel.