2024. március 29., péntek

Éhségsztrájkba kezdett a bebörtönzött Szaakasvili

Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök éhségsztrájkba kezdett, és addig kívánja folytatni a tiltakozás e formáját, amíg őt és híveit szabadon nem engedik - közölte hétfőn Nika Gvaramija, az ellenzéki Mtavari arhi nevű televízió vezérigazgatója, aki egyben az ellenzéki politikus védője is.

,,Szeretném, ha tudnátok, hogy addig semmiképpen nem vetek véget az éhségsztrájknak, amíg engem és a miattam őrizetbe vett embereket el nem engedik. Ha kell, az életem végéig folytatom" - olvasta fel Gvaramija Miheil Szaakasvili üzenetét.

Gvaramija egyben közölte, hogy Szaakasvili már előre elutasította az esetleges orvosi segítségnyújtást, ha adott esetben eszméletlenül találnák a cellájában.

Az RBK-Ukrajina ukrán televízió beszámolója szerint az ukrán konzul meglátogatta a nap folyamán a Tbiliszi melletti Rusztavi városában raboskodó, ukrán állampolgársággal rendelkező Szaakasvilit. A tájékoztatás szerint a politikus jó állapotban volt, fogva tartása körülményeire nem panaszkodott.

Teja Culukiáni georgiai miniszterelnök-helyettes hétfőn közölte, hogy az ország vezetése nem kívánja átadni Szaakasvilit Ukrajnának, hogy ott töltse le börtönbüntetését.

A georgiai ügyészség hétfőn közölte, hogy a volt államfő szeptember 29-én illegálisan lépte át Georgia határát és a továbbiakban két georgiai állampolgár segítette őt, akiket időközben szintén őrizetbe vettek. Szaakasvilit október elsején vették őrizetbe, amint nyolc év távollétet követően visszatért hazájába a szombaton tartott helyhatósági választások miatt.