2024. április 19., péntek

Csere helyett matrica

Kisebb leállásokkal zajlott az átállás a koszovói átkelőkön, tumultus alakult ki

Újraindult a forgalom a Jarinje és Brnjak melletti adminisztratív átkelőkön hétfőn reggel, miután a múlt héten Brüsszelben megállapodásra jutott a belgrádi és pristinai tárgyalócsoport arról, hogy a továbbiakban nem alkalmazzák a konfliktust kiváltott döntést, nem szereltetik le az átkelőkön a rendszámtáblákat. Ehelyett a megoldás helyett matricákkal fedik el a következő időszakban azokat az elemeit a rendszámtábláknak, amelyek problémásnak minősülnek a másik fél számára: az államok neveit megjelenítő részt mindenképp. A brüsszeli megállapodás értelmében a ROSU koszovói különleges egységek október 2-án visszavonultak Észak-Koszovóból, s ezzel egyidejűleg eltávolították az adminisztratív átkelőn a szerb lakosság által felállított torlaszokat is. Az EU, Belgrád és Pristina képviselőiből hamarosan megalakul egy új munkacsoport, amelynek tagjai a járművek rendszámtáblája kapcsán tartós megoldást fogalmaznak meg hat hónap alatt. Az első ülést október 21-én tartják.

A megállapodás alkalmazása az átkelőkön hétfőn 8 órakor kezdődött meg, a délelőtt folyamán mintegy egy kilométer hosszú sor alakult ki, sokan vártak arra, hogy belépjenek Koszovóba. A közszolgálati televízió tudósítása szerint az átlépés procedúrája hosszabb lett, hiszen az okmányok ellenőrzésén túl a sofőröket arra is kötelezik mostantól, hogy kiszálljanak a gépjárműből, és a kapott matricát felragasszák a rendszámtáblára. Ez legalább további egy percet vesz igénybe az utasok elmondása alapján.

A szerb köztévé tudósítója beszámolt arról is, hogy gond nélkül beengedik Koszovóba a Szerbiában kiállított, de koszovói települések jelzéseit tartalmazó rendszámmal ellátott autókat is (pl. KM: Kosovska Mitrovica). Sok tévécsatorna kamerája volt jelen Jarinjenél, Brnjaknál és Merdarenél is, az új megállapodást mindkét oldalon mindenütt alkalmazzák a rendőrségek tagjai.

A KFOR katonái két héten keresztül még elővigyázatosságból a helyszínen maradnak. Az Európai Unió koszovói jogi missziója arról számolt be, hogy az átkelőkön minden rendben folyik. Az EULEX is a helyszínen van és figyeli a történéseket – adták hírül.

A délelőtt folyamán, mint jelezték, kisebb leállás volt megfigyelhető a jarinjei és a brnjaki átkelőn is az elektronikus rendszer átállása miatt.

Pristina hétfőn jelezte, már mintegy 300 ezer öntapadós matricát előkészített, így minden fennakadás nélkül folyhat az átkelők átlépése Közép-Szerbiából.