2024. március 28., csütörtök

Nők a nőkért és a családokért

Jótékonysági születésnapi vacsoraest volt a Soroptimist Club szervezésében

Száz évvel ezelőtt alakult meg a Soroptimist International nevet viselő, nőkből álló nemzetközi jószolgálati szervezet. A Soroptimist a mintegy másfél évtizeddel korábban megalakult Rotary Club mintájára jött létre, annak mintegy női változataként, és tagságát a mái napig kizárólag nők alkotják. A
szerbiai Soroptimist Club hét évvel ezelőtt alakult meg, és a nemzetközi szervezet centenáriumát egy jótékonysági céllal megrendezett vacsoraesttel ünneplte meg, amelyre Palicson a Đorđević-szálláson került sor.
A rendezvényről, valamint a Soroptimist tevékenységéről Kiss Zenóbia, a szerbiai Soroptimist Club elnöke nyilatkozott lapunknak.
– A szerbiai Soroptimist Club 2014-ben alakult, és ezzel 131. országként csatlakoztunk a nemzetközi hálózathoz. A klubunknak jelenleg 23 tagja van Szabadkáról, Oromról, Magyaranizsáról, Horgosról, Csókáról, valamint három szegedi tagunk is van. A Soroptimist a magánéletükben, a munkájukban rászoruló nőknek és rajtuk keresztül a hátrányos sorsú családoknak igyekszik támogatást nyújtani. A támogatás a tagok saját forrásaiból, az adománygyűjtő eseményeink bevételeiből, valamint magánszemélyek adományainak közvetítéseiből valósul meg – fogalmazott Kiss Zenóbia.
Beszélgetőpartnerünk emellett szót ejtett a szerbiai Soroptimist Club néhány megvalósult projektjéről.
– A mi a szervezetünk nem egyéneket, és nem csak egy-egy családot támogat, hanem arra törekszünk, hogy olyan dolgokat csináljunk, amik több nő életét is megkönnyítik. Például sikerült elérnünk, hogy Horgoson nőgyógyászat nyíljon, hogy a nőknek ne kelljen beutazniuk Magyarkanizsára vagy Szabadkára vizsgálatra. Nem tudjuk megmondani, hogy konkrétan hány nőn segítettünk ezzel, hisz az évek során számtalan nő megfordult a nőgyógyászaton. Emellett a horgosi egészségház gyermekosztályának egy ultrahang gépet vásároltunk, amivel a gyermekek csípővizsgálatát tudják elvégezni, aminek köszönhetően a szülőknek nem kell ezért elutazniuk Zentáig. Emellett például a magyarkanizsai gyermekosztálynak is adományoztunk egy ultrahang készüléket, az egészségházba egy nőgyógyászati ágyat, de a magyarkanizsai község minden településének orvosi rendelőjének vérnyomásmérőket ajándékoztunk – mondta Kiss Zenóbia.
A szerbiai Soroptimist Club a megrendezésre került rendezvényével az autista gyermekek, illetve szüleik helyzetén igyekszik segíteni.


– A Đorđević-szálláson egy jótékonysági összejövetelt tartottunk. A jótékonysági vacsoraesten befolyó összegből az autizmussal élő gyermekeknek szeretnénk segíteni. Egy komplex tanyasi gazdaságot szeretnénk megvásárolni, illetve megépíteni. Célunk az autizmussal élő személyek, gyermekek és felnőtt fiatalok önálló életre való nevelése, a társadalomba való beilleszkedésük segítése. A gazdaság részét képezné egy kis gyümölcsös, fóliasátor, veteményes kert, és különböző állatok tartására alkalmas ólak és istállók. A tanyasi gazdaság egy tartalmas, méltóságteljes életlehetőséget biztosítana az autizmussal élő személyeknek, és mélyszegénységben élő családjuknak. Önálló életüket akkor is tudnák itt folytatni, amikor a szülők már idősek, betegek lesznek, vagy elhunynak, és nem tudják tovább támogatni gyermeküket. Ezzel lehetővé tennénk, hogy egy ismert környezetben éljenek tovább, nem pedig egy zárt pszichiátriai intézetben. Így tehermentesítenénk a társadalmat az elhelyezésük költségei alól, és biztosítanánk számukra a megélhetést. Céljaink elérésével jó példát mutatnánk a környék összes ilyen problémával küzdő egyesületének. Szeretnénk egy olyan tanyát találni, amely közel van a városhoz – fogalmazott Kiss Zenóbia, aki azt is elárulta, hogy egy tanyát már kiszemeltek, de továbbra is keresik az ideális megoldást.