2024. április 25., csütörtök

Új munkarend a Szabadkai Közkórházban

Új munkarend szerint működik péntek óta a Szabadkai Közkórház, mivel a város területén egyre több koronavírussal fertőzött beteg szorul ellátásra. Dr. Slobodan Puškar, az ünnepséget követő sajtónyilatkozatában kifejtette, hogy a járvány kezdete óta folyamatosan működik az intézmény zöld zónája, ahol a nem fertőzött betegeket kezelik.

– A járványhelyzet egyre súlyosabb Szabadkán. Az új fertőzöttek száma országszerte naponta több mint 7000, amit a Szabadkai Közkórházban is érzünk. Sajnos a betegség a fiatalabb korosztályt is érinti, és nekik a kórképük is súlyosabb. Jelenleg 75 koronavírussal-fertőzött személyt ápolunk a kórházban, közülük 12-en az intenzív osztályon vannak. Az oltást felvett fertőzötteknek jobb a kórképe, nem kell lélegeztetőgépre helyezni őket. A nálunk ápolt fertőzöttek 75 százaléka nem vette fel a védőoltást, akárcsak az összes mesterséges lélegeztetésen lévő beteg – nyilatkozta az igazgató.

– A korábbi hullámban sem álltunk le a cukorbetegek ápolásával, az orvosi beavatkozásokkal, és a nőgyógyászat is folyamatosan működött. Volt néhány Covid-pozitív kismama is, akiket elkülönítettünk. Több mint 9000 műtétet hajtottunk végre a sebészeten, és több mint 500 koszorúér-vizsgálatot végeztünk el. A rendelők is folyamatosan működnek, az alkalmazottak 70 százaléka a vörös zónában dolgozik, és ha az intézmény nem a megszokott módon üzemel, akkor érthető, hogy torlódások alakulnak ki az osztályokon – részletezte a kórházigazgató.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Dr. Slobodan Puškar hangsúlyozta, hogy egy sürgős esetet sem utasítanak vissza, illetve azokat is fogadják, akiknek sebészeti beavatkozásra van szükségük.

– Minden, az észak-bácskai körzethez tartozó koronavírussal fertőzött pácienst a Szabadkai Közkórház látott el. Tizenöt lélegeztetőgépet kaptunk a köztársasági kormánynak köszönhetően, így nem volt helyhiány, és egy beteget sem kellett másik intézménybe utalni. Készenálltunk ugyan további bővítésekre, ami feltehetően megnehezítette volna a többi beteg ápolását, de mindenkit sikerült ellátnunk. Az volt a célunk, hogy mindenkit gyógykezelésben részesítsünk. A két hullám közötti nyugodtabb időszakot arra használtuk ki, hogy az operációkra várakozó betegeket kezeljük. Az egyre súlyosbodó helyzet miatt azonban vissza kell térni a korábbi munkarendre, így csökken majd a nem sürgős esetek ellátás – mondta az igazgató.