2024. március 28., csütörtök

Mini Délvidék park Tóthfaluban

A Kárpát-medence méretarányos déli része látható a templom melletti parkban

A múlt hét végén a nemzeti összetartozás évének délvidéki zárórendezvénye keretében nyitották meg a Mini Délvidék parkot Tóthfaluban. A 25×50 méteres parcellát folyók szelik át, hegyek domborulnak, és apró makettek jelzik az idegenforgalmi szempontból fontos épületeket. Különleges és küzdelmes vállalás volt ez, de Faragó Zoltán, a Szabó Dénes Egyesület elnöke szerint érdemes volt küzdeni érte.

Galambóc vára (Fotó: Gergely József)

Galambóc vára (Fotó: Gergely József)

– Meglehetősen sokat utazom a világban, s elgondolkodtam, hogy nálunk, itt Tóthfaluban nincsenek hegyek, és folyó sincs, vagy más jelentős idegenforgalmi látványosság, ami miatt az utazó betérne hozzánk. Úgy gondoltam, ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor majd Mohamed megy a hegyhez. Ha nincs folyó meg hegy, hát építsünk! Hivatalosan a helybeli fiatalok kezdeményezték egy emlékpark létrehozását. 2016-ban már össze is jött az első százezer dinár, amelyből meg tudtuk csináltatni a terveket. A tóthfalui plébániától kaptunk egy 25 méter széles és 50 méter hosszú telket, ráadásul a falu központjában, és így elkezdődhetett az építkezés. Pénz híján építőtáborokat szerveztünk, önkénteseket toboroztunk, később nemzetközi építőtábort is tartottunk. Voltak itt törökök, angolok, spanyolok, portugálok, sok belgrádi fiatal is érkezett, meg anyaországi önkéntes is. Egyébként az anyaországiak segítettek a legtöbbet, munkában és pénzben is. Nem véletlen, hogy ilyen sokáig épült ez a Mini Délvidék park, avagy a Duna-makett. Mindig annyit tudtunk megcsinálni, haladni előre, amennyi pénzt kaptunk, de nem adtuk fel. Hittel és Isten segítségével sikerült megépítenünk. Az elmúlt 15 év alatt nagyon sok erőre és bizakodásra volt szükség – fogalmazott a Szabó Dénes Egyesület elnöke.

Négy folyó szeli át a Mini Délvidéket (Fotó: Gergely József)

Négy folyó szeli át a Mini Délvidéket (Fotó: Gergely József)

A Mini Délvidék park a Kárpát-medence déli részét mutatja be (Fotó: Gergely József)

A Mini Délvidék park a Kárpát-medence déli részét mutatja be (Fotó: Gergely József)

S jó, hogy nem adták fel. Persze, ki ne szerette volna, ha olyan Mini Délvidék park készült volna, mint amilyen a szarvasi Mini Magyarország, amely kéthektáros területen fekszik, körülötte meg 60 hektár arborétum van. A Mini Magyarországon 79 makett van, 50 vonatmodellel rendelkeznek, gőzösökkel, kocsikkal és 600 méteres pályával. A Mini Magyarország parkot 2013-ban nyitották meg, és minden évben bővítik.

Faragó Zoltán, a Mini Délvidék park ötletgazdája és tevékeny építője (Fotó: Gergely József)

Faragó Zoltán, a Mini Délvidék park ötletgazdája és tevékeny építője (Fotó: Gergely József)

A tóthfalui park tulajdonképpen a Kárpát-medence déli része műholdfelvétel alapján leképezve, méghozzá méretarányosan.

– Egy műholdfelvétel alapján valósítottunk meg hegy- és vízrajzot. Ezen a parcellán négy nagy folyót építettünk meg, tehát a Duna, Tisza, Dráva és a Száva van megépítve, meg a Ferenc-csatorna, és hegyeket is építettünk, ami a műholdfelvételen megvan, illetve ami a parcellára ráfért, méretarányosan lekicsinyítve. Megépítettük a települések történelmileg fontos építményeinek a kicsinyített mását. Tehát a városokból nem az egész város került ide makett formájában, hanem a településre jellemző épületet készítettük el, amiről híres a város. Így van, ahol a városházát, templomokat vagy például Péterváradon a fordított vagy részeges órát építettük meg. Az első körben a legfontosabb látnivalókat emeltük ki, ami a Délvidéken található. Második körben majd folytatjuk tovább. Most 12 makett van a parkban. Ezek fémből készültek, mondjuk úgy, hogy ez volt az olcsóbb megoldás. A Mini Magyarország parkban műanyagból készítik a maketteket 3D nyomtatóval, majd utána patinázzák. Nálunk Ambrus Imre szobrász vállalta a makettek elkészítését. Az épületek is mind méretarányosak. Volt olyan, hogy centivel mértük körbe például a templomot, hogy pontosan meg tudja mintázni. Ambrus Imre készítette a folyókhoz a szobrokat is. Ezek a folyók szellemei, a vízköpők. A makettek mellé egy információs „könyvet” is kihelyeztünk, hogy a látogatót eligazítsuk – mondta Faragó Zoltán.

A vízköpő szobrokat is Ambrus Imre készítette (Fotó: Gergely József)

A vízköpő szobrokat is Ambrus Imre készítette (Fotó: Gergely József)

Egymásnak integet az igazi és a fémből készült tóthfalui templomtorony (Fotó: Gergely József)

Egymásnak integet az igazi és a fémből készült tóthfalui templomtorony (Fotó: Gergely József)