2021. december 1., szerda

Perdül a szoknya, dobban a csizma

Törökbecsén megkezdődött a LVII. Gyöngyösbokréta és a XLIV. Durindó

Törökbecsén szombaton már a délelőtti órákban gyülekeztek a résztvevők a LVII. Gyöngyösbokrétára, a vajdasági magyar felnőtt néptánccsoportokat felvonultató seregszemlére. A Kárpát-medencében is egyedülálló esemény fellépői délben a Miloje Čiplić Általános Iskola udvarából indultak el a díszfelvonulásra, keresztülhaladtak a központon és a Tisza-parton, majd a közönség a nyári nagyszínpadnál várta őket, ahol a két napos esemény megnyitóünnepségét tartották.

Az ünnepélyes megnyitó kezdetén Ft. Mellár József helyi esperes plébános megáldotta a fesztivál lobogóját, a résztvevőket és a közönséget, majd Saša Maksimović Törökbecse polgármester üdvözölte az egybegyűlteket.

Kovács Elvira megnyitja a fesztivált (Fotó: Gergely Árpád)

A kétnapos fesztivált hivatalosan Kovács Elvira, a Szerbiai Képviselőház alelnöke, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője nyitotta meg. Megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a Gyöngyösbokréta és a Durindó olyan esemény, mely a múltjával mesél, a jelenével tesz és jövőt teremt. A néptánc és népzene művelői, valamint a politikai élet képviselői között párhuzamot vonva arra mutatott rá, hogy mindannyian hittel cselekednek annak a célnak érdekében, hogy évtizedek múlva is felcsendüljön a magyar dal és a magyar zene itt a Vajdasságban, vagyis legyen jövőnk itt.

Az eseményt Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának délvidéki és diaszpóra főosztályának vezetője is megtisztelte jelenlétével és köszöntőjében a fesztivált a legszínpompásabbnak és legtömegesebbnek nevezte a néptáncfesztiválok sorában. Arról beszzélt, hogy a fellépők egytől egyig a nemzethez és a szülőföldhöz való ragaszkodásukat fejezik ki, ki tánccal, ki énekkel, és hogy a színpadon állók a magyar kultúra vajdasági ízeit, színeit adják át az utókornak.

A felszólalók sorát Tímár Gabriella, a Fesztiváltanács elnökének köszöntője zárta, aki arról beszélt, hogy a járvány ugyan egy éves kihagyásra kényszerített őket, de kitartottak, mert lelki szemeik előtt az újabb seregszemlét látták, ami most el is kezdődik itt, Törökbecsén.

A köszöntők után kezdetét vette a Gyöngyösbokréta programja. Elsőként a házigazdák léptek színpadra, majd a délután folyamán sorra bemutatkozik mind a huszonegy csoport.