2024. március 28., csütörtök

Tiodorović: Nem lesz kijárási tilalom, de szigorítást kérünk

A jelenlegi helyzet már nem csak egészségügyi probléma, de megköveteli a tömeges oltakozást, az intézkedések szigorítását és a következetes büntetést – jelentette ki Branislav Tiodorović epidemiológus, a köztársasági válságtörzs tagja a Prva Televízión nyilatkozva.

– Az egészségügyi felügyelőség, vagy a kommunális rendőrség fele nem vette fel a védőoltást. Nem oltottuk be a katonság és a rendőrség tagjait. Akkor mit várjunk el a többiektől? Fontos a személyes felelősség. Ha Svédországban például valaki elutasítja a védőoltás felvételét, elküldik pszichológushoz, vagy pszichiáterhez. Mi történne nálunk ilyen helyzetben? – tette fel nyilvánosan a kérdést a járványügyi szakember.
Véleménye szerint az elkövetkező két-három hétben a populáció újabb 20 százalékát kellene beoltani, ami gyakorlatilag lehetetlen. A kijárási tilalom bevezetésének sincs értelme, sokkal inkább az egyéni felelősségen kellene legyen a hangsúly. A válságtörzs várhatóan hamarosan összeül. Mint leszögezte, az egészségügyi rész egészen biztosan az intézkedések betartásának és ellenőrzésének szigorítását fogja kérni.

– Nem kívánjuk megkülönböztetni az oltottakat és az oltatlanokat, hanem meg kell teremtenünk a feltételeleket a normális élethez való visszatérésre – mondta többek között Tiodorović.