2024. március 29., péntek

Szabadka lovasa nyerte a 14. Nemzeti Vágtát

A topolyai Nagy Arnold Heves színeiben indult Fantázia hátán és a 2. helyen ért célba, a kishegyesi Erdei Anna Dorka pedig harmadik lett a Kishuszár vágtában

Szabó Nikolett, Szabadka lovasa Pipacs nevű lován nyerte a 14. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Szabó Nikolett Heves, Farkaslaka, Kerekegyháza és Abony lovasát győzte le a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges versenypályán.

A 2021 leggyorsabb lovasa címet elnyerő szabadkai versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. Pipacs hátára győzelmi takarót terítettek.

Vajdaság szempontjából fantasztikus eredmény született az idei vágtán. A döntőben a kevésbé esélyesként induló Szabó Nikolett Pipacs nyergében nagyszerű lovaglással meg tudta előzni Nagy Arnoldot. Óriási csatában kiváló lovaglással nyerte meg a döntő futamot. A harmadik helyen Farkaslaka lovasa ért célba.

Sorrendben Immár 14. alkalommal népesült be lovakkal, lovasaikkal és a lovas sport szerelmeseivel a budapesti Hősök tere. Az esemény az idén egy arisztokrata testvérpár, Zichy Karolina és Antónia előtt tiszteleg, akik többek mellett az 1848–49-es szabadságharcban való szerepvállalásukkal tűntek ki, és a „zászlóanyaság" megtestesítőiként vonultak be a történelemkönyvekbe.

A Nemzeti Vágta előfutamaiban a szombati napon összesen hatvan lovas állt rajthoz tizenkét előfutamban, majd vasárnap délelőtt a középfutamok során alakult ki a döntő mezőnye, már három és fél körös pályahosszal.

A vajdasági városok, települések képviselői közül Adorján Rostás Zsolttal, Bácsfeketehegy Cékus Noémival, Királyhalom Gulyás Szabolccsal és Szabadka Szabó Nikolettel indulhattak a vasárnap délelőtti középdöntőben, illetve a magyarországi Heves színeiben a már eddigi kétszeres győztes topolyai Nagy Arnold, Fantázia nyergében.

Arnold mindjárt az első középfutamban kiharcolta a döntőben való szereplés jogát, jelentős fölénnyel nyerve futamát. A második középdöntőben Gulyás Szabolcs egy izgalmas versenyben szorult a harmadik helyre, úgy, hogy a futam agy szakaszában még vezetett is Déva Szándék nevű lovával. Ezt követően a harmadik, számunkra legizgalmasabb középdöntőben három vajdasági lovasért is izgulhattunk.

A legügyesebb a szabadkai színekben rajtoló Szabó Nikolett volt, aki végig izgalmas versenyben tudott nyerni Pipacs nyergében, az Adorjánt képviselő Rostás Zsolt és London előtt. Bálint Denis kevésbé volt eredményes Tiszaladány színeiben.

Az ötödik középfutamban Cékus Noémiért izgulhattunk, aki Coprával végül csak harmadik lett, de nem sokon múlt, hogy ő is megszerezze a döntős helyet. A Nemzeti Vágta döntőjében Heves, Kerekegyháza, Szabadka, Farkaslaka és Abony küzdöttek meg a bajnoki címéért.

A Kishuszárok versenyében Erdei Anna Dorka Bohóc nyergében harcolta ki a döntőben való részvételt, amelyben a harmadik helyet szerezte meg Orosháza és Csörög mögött.

A programok között idén is volt méneshajtás, a négyesfogatok üldözéses versenye, kocsitoló verseny, illetve újdonságként debütált a szimultán magasugrató verseny is. Több év kihagyás után a Jótékonysági Sztárfutam is visszatért, melynek végén a győztes híresség Bács Péter színész, a Bottyán Equus Lómenhely Alapítványnak ajánlotta fel nyereményét.

A nemzetközi futamban sjanos Davidovity Dejan nem állt rajthoz, így Szerbia nem indított versennyzőt az idén. Ezt a futamot végül a cseh Lukas Vladyka nyerte meg az indiai és az osztrák lovast megelőzve.

A futamok mellett Vágta korzóval és színes programokkal várták a közönséget a szervezők, ahol ezúttal is nagy népszerűségnek örvendett a Vajdasági Vágta, egyben szerbiai stand, az itteni turisztikai lehetőségek bemutatásával.