2024. április 26., péntek

A georgiai kormánypárt nyert a helyhatósági választásokon

A Georgiai Álom kormánypárt aratott győzelmet a szombaton tartott georgiai helyhatósági választásokon - közölte vasárnap a dél-kaukázusi ország központi választási bizottsága a szavazatok csaknem teljes, 99,92 százalékos feldolgozottsága mellett.

A voksoláson, amelyre az országot markában tartó politikai válság vetett árnyékot, a Georgiai Álom a szavazatok 46,65 százalékát szerezte meg. A nyolc év távollétet követően hazájába október elsején hazatért, majd határsértésre hivatkozva őrizetbe vett Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök ellenzéki Egyesült Nemzeti

Mozgalma a szavazatok 30,7 százalékát tudhatja magáénak. Harmadik helyen Giorgi Gaharia volt miniszterelnök pártja, a Georgiáért végzett a voksok 7,8 százalékával.

Ami a főváros, Tbiliszi vezetését illeti, a szavazatok 96,23 százalékos feldolgozottsága mellett Kaha Kaladze hivatalban lévő polgármester vezet a voksok 44,96 százalékával. Legfőbb kihívója, Nika Melija, az Egyesült Nemzeti Mozgalom elnöke a szavazatok 33,94 százalékát kapta. A georgiai törvények szerint, amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, úgy a legtöbb szavazatot elért két jelölttel második fordulót kell tartani.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői szerint a voksolást ,,széles körben elterjedt és következetes megfélemlítés, szavazatvásárlás, egyenlőtlen versenyfeltételek, illetve szavazókra és jelöltekre gyakorolt nyomással kapcsolatos vádak kísérték". Az EBESZ közleményében ugyanakkor hozzátette, hogy a jelöltek mindennek ellenére szabadon kampányolhattak.

A TASZSZ orosz hírügynökség a választási eredményekkel összefüggésben felidézte a kormány és az ellenzéke között április 19-én született megállapodást, amely Charles Michel, az Európai Tanács elnökének közbenjárásával született a belpolitikai válság feloldására. Az egyezség értelmében ugyanis nem kell előrehozott választásokat tartani az országban, amennyiben a Georgiai Álom a helyhatósági voksoláson megszerzi a szavazatok több mint 43 százalékát.

Mindemellett az ukrán állampolgársággal rendelkező, Georgiában hivatali visszaélés miatt elítélt Szaakasvili őrizetbe vétele további súrlódásokhoz vezetett Kijev és Tbiliszi között.