2024. április 24., szerda

Pásztor: A vadászat sokkal többet jelent a vadkilövésnél

Megnyílt a Délvidéki Nap

A vadászat a normális társadalomépítés fontos eleme, nem elsősorban a vadkilövésről, hanem a vadgazdálkodásról, a természetre való odafigyelésről, a vad számára fontos életkörülmények fenntartásáról szól - mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szombaton Budapesten, a Hungexpón, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás délvidéki programján.

Kiemelte: a kiállítás impozáns kavalkádot, gazdagságot hozott, minden résztvevő ország igyekszik a maga legjavát megmutatni. Így van ez a vajdasági térséggel is, amely a nem magyar vadászközösségekkel, az országos nagy vadgazdálkodási és természetvédelmi társaságokkal közösen jelent meg – tette hozzá.

Pásztor István az MTI-nek beszélt arról is, hogy büszke a szerbiai standra, amely kiemelkedően sok látogatót vonz, sokak megítélése szerint "az egyik legszebb".

– Egy ilyen megjelenéshez kell egyfajta elkötelezettség, intellektuális fölülemelkedési készség – fogalmazott.

A Vajdaság egyik jellegzetessége vadászati szempontból, hogy - miközben az Európai Unióban már tilos - itt még lehet madarakkal vadászni, solymászni. Továbbá a térségben, Bácska-Topolya környékén nagy hagyománya van az agarak tenyésztésének, a régmúlt időkben itt voltak a legnagyobb tenyészetek – ecsetelte.

A Vajdasági térség a rendezvény nagyszínpadján különböző kulturális programokkal mutatkozott be. Többek között fellépett a topolyai Cirkalom Táncegyüttes, majd Kelemen Zsolt és bandája Agarász csárdás című előadása következett. A programban szerepelt továbbá könyvbemutató, a Szelence Énekegyüttes és a magyarkanizsai táncosok énekelőadása és a Hidvégi Béla Conklin-díjas világvadásszal való beszélgetés is.