2021. december 7., kedd

Szerbia 30.000 tonna húst importál évente

Évente megközelítőleg 30.000 tonna húst importál Szerbia, ebből 23.000 sertéshús, kb. 6000 tonna csirke és 2000 tonna másfajta hús – jelentette ki Nenad Budimović, a Szerb Gazdasági Kamara keretein belül működő Állattenyésztői Egyesület tagja.

A hús elsősorban az Európai Unió országaiból származik, és nem befolyásolja az itthoni árakat. Legalábbis így véli a Nova által megszólaltatott szakértő. Hozzáfűzte, hogy az országban csupán sertéshúsból van hiány, a többi húsféléből elegendőt előállítanak a helyi termelők. Elsősorban sertéslapockát importálunk, azt is feldolgozás céljából.
A hús ára mégis megemelkedett az év eleje óta sok más élelmiszercikk között.
– A hús átlagosan 10–15 százalékkal drágult, ennek kiváltóoka pedig nem az import, hanem a kukorica és a szója drágulása. Az év elején nem dolgozott a vendéglátóipar, így a kereslet is csökkent a hús iránt, és a jószágtenyésztők jelentős része ebben az időszakban elállt a sertéshizlalás új ciklusától. Nyáron már megnőtt a kereslet, de ekkor már a saját szükségleteink kielégítésére sem volt elegendő hús, behozatalra kényszerültünk – mondta Budimović, majd leszögezte:
– Jó hír, hogy az unióba ismét szállíthatunk húst. Ennek eddig adminisztratív akadálya volt, ez most elhárult, így az év végéig csirkehúst, tojást szállíthatunk az EU-ba, természetesen, ha lesz elegendő mennyiség és regisztrált objektum.