2024. április 19., péntek

Búvárok akcióban

A zentai Tisza mentőcsapat bemutatója a Tiszán

Tegnap délben a zentai Tisza mentőcsapat búvárjai a mezőőrszolgálat tagjainak a segítségével bemutatót tartottak a Zentával szembeni strand közelében.
Baranyi Nándor és Adzsity Krisztián, a Tisza mentőcsapat búvárjai a strand közelében öt méter mélységből felhoztak a felszínre egy előzőleg ott elsüllyesztett „objektumot”, ami egy ember formájú műanyag bábu volt.

A Tisza mentőcsapat akcióba indul a Tiszán

A Tisza mentőcsapat akcióba indul a Tiszán

– A mai napon bemutattuk, hogyan lehet egy korszerű ultrahangos detektor segítségével felderíteni a folyó fenekén heverő tárgyat. A zentai JTI dohánygyár támogatásának köszönhetően a közelmúltban sikerült beszerezni egy világszínvonalú, csúcsminőségű ultrahangdetektort. A készülék alkalmas arra, hogy folyóban, tóban, tengervízben felkutassunk elsüllyedt objektumokat. Zavaros vízben is kitűnően működik a berendezés, akár húsz méter mélyen a mederben heverő tárgyak megtalálására is alkalmas. Az ultrahanggal működő detektorhoz tartozó hordozható számítógép monitorján háromdimenziós képet rajzol a folyó vagy tó fenekéről, és kimutatja a meder egyenetlenségeit, az ott található élettelen vagy akár élő halak körvonalát is. A készülékkel eddig már átvizsgáltuk a zentai és a szomszédos községek strandjainak a környékét. A fürdőzők biztonsága érdekében a Tiszába dobott, esetleg sérülést okozó tárgyakat kiemeltük – mondta Baranyi Nándor, aki hozzátette, hogy a detektor és a hozzá tartozó kiegészítő eszközök értéke közel félmillió dinár. A korszerű szonárból az országban mindössze két darab van használatban – mondta.

A mederben megtalált objektum kiemelése

A mederben megtalált objektum kiemelése

A zentai mezőőrszolgálatnak a környezetvédelmi akcióit segíti a Tisza mentőcsapat, amint azt Molnár Csikós Zsolt, a mezőőrszolgálat koordinátora elmondta, sikerült felderíteni és útját állni a szemét és különféle hulladékok Tiszába való ürítésének. Nevezetesen arról van szó, hogy felelőtlen személyek kamionszámra hordták a szemetet a folyóba. A tehergépkocsival a folyópartra tolattak, és belefordították a szemetet. Kitartó munkával sikerült felderíteni és megállítani az illegális szemétbeöntést és a folyóparti erdőből való falopást.