2024. április 23., kedd

Piros modell nélkül

Vajdaságban Temerinben térnek át a középiskolások a kombinált oktatási modellre

Branko Ružić oktatási miniszter pénteken megerősítette, hogy jövő héten Szerbiában egyetlen olyan helyi önkormányzat sem lesz, amelynek területén az iskolák egységesen áttérnek a távoktatásra. Ezen a héten három ilyen helyi önkormányzat volt. Az oktatási minisztérium közleménye szerint az oktatási modell tekintetében felhatalmazott munkacsoport a javuló járványmutatók miatt döntött ekképpen. Mint az ismét megerősítést nyert, az iskolák nem olyan létesítmények, amelyekben jelentősebb mértékű fertőződésre kerül sor, teszik hozzá, mint ahogyan azt is, hogy a diákok elsősorban az iskolán kívül fertőződnek meg a vírussal. A közlemény szerint a miniszter arra kéri a szülőket, hogy amennyiben a családban bárki bizonyítottan fertőzött, vagy kialakultak nála a Covid–19, illetve egyéb betegség tünetei, ne küldjék iskolába gyermeküket. A gyerekek mindennél fontosabbak, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az oktatás zavartalan és hatékony legyen, emelte ki Ružić.
A felhatalmazott munkacsoport döntésének értelmében 23 helyi önkormányzatban hétfőtől a középiskolások a sárga, azaz a kombinált modell szerint járnak iskolába. A felsorolt helyi önkormányzatok között egy vajdasági, nevezetesen Temerin. A többi helyi önkormányzat területén minden iskolában a zöld modell szerint járnak iskolába a diákok.
A közleményből az is kiderült, hogy szeptember 20-a és 29-e között a 6 és a 18 év közötti diáknak a 0,49 százaléka, azaz 3834 diák volt fertőzött. Az országban 297 olyan osztályt – 16, vagy annál kevesebb diákkal – tartanak nyilván az általános és a középiskolákban, amelyekben legalább 3 fertőzés miatt az osztály 10 napig áttért a távoktatásra. Ez az összes osztály 0,75 százaléka.

Emellett az országban 1417 olyan osztályt jegyeznek – 17, vagy annál kevesebb diákkal – , amelyben legalább 2 fertőzés miatt az osztály távoktatásban részesül – az összes osztály 3,75 százaléka. Mint azt közölték, 242 olyan csoport van – az összes 0,61 százaléka –, amely legalább három fertőzés miatt a kombinált modellről áttért a távoktatásra.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A SZAKMA JAVASLATAI

Mindeközben az egészségügyi szakértők a járványügyi korlátozások szigorítását és a hatályosak betartatását sürgetik. Az Összefogással a Covid ellen orvosi kezdeményezés sokadszorra nyílt levélben javasolt intézkedéseket a válságtörzsnek és az államvezetésnek. Négy hétig sehol az országban ne szervezhessenek tömeges rendezvényt, tiltsák meg a szórakoztató jellegű és a sportrendezvények megtartását, a családi ünnepségeken legfeljebb négy személy vehessen részt, míg a temetéseken csak a legközelebbi családtagok, valamint zárják be a vendéglátóhelyeket és az üzletközpontokat, a tömegközlekedési eszközök 50 százalékos kapacitással működjenek, amely ágazatokban az kivitelezhető, minden alkalmazott dolgozzon otthonról, illetve minél többen, ha pedig ez nem lehetséges, akkor egy-egy alkalmazott számára 4 négyzetmétert biztosítson a munkaadó, emellett összhangban a vonatkozó törvény hatályos rendelkezéseivel rendeljék el az egészségügyben, az oktatásban, valamint a közszolgálatokban dolgozók, továbbá a rendőrség és a katonaság kötelékében szolgálók kötelező immunizációját, valamint akadályozzák meg a tudományosan megalapozatlan állítások terjesztését a médiában, míg a köztévét kötelezzék a járvánnyal és az immunizációval kapcsolatos edukációs tartalmak sugárzására, tegyék közzé, hogy a fertőzöttek között mennyi az oltottak aránya és melyik fajta védőoltást kapták meg ezek a személyek, továbbá vizsgálják felül azoknak az egyéneknek és intézményeknek a büntetőjogi felelősségét, akik a gyanú szerint mulasztásuk révén elkövették az egészségügyi jogszabályok alkalmazásának elmulasztása járvány idején bűncselekményt (a Büntetőtörvénykönyv 248. szakasza) – egyebek mellett ezeket a javaslatokat fogalmazta meg az egyesület.
Slavica Plavšić tüdőgyógyász, az egyesület tagja az N1 tv-nek nyilatkozva közölte, hogy a válságstáb egészségügyi szakértő tagjai elveszítették a polgárok bizalmát, míg a testület politikus tagjai megkezdték a választási kampányt, így nem szeretnének olyan intézkedést elrendelni, amely nem lenne a többség kedvére, „nem beszélve arról, hogy ők maguk sem tartják be az általuk foganatosított intézkedéseket". Mint hozzátette, az egyesület tagjai szakmai és erkölcsi kötelességüknek érezték, hogy újfent rámutassanak a mulasztásokra és megpróbáljanak segíteni az átlagpolgárnak. „Szerbiában a többség úgy viselkedik, mint valamiféle pogány nép, amely áldozatokat ajánl fel korona-istennőnek" – jegyezte meg Plavšić, aki szerint jelen helyzetben elkéstek a védettségi igazolvánnyal, ennek stabil, vagy relatív stabil járványhelyzetben lenne, illetve lesz értelme.

PASSZIVITÁS HELYETT AKTIVITÁST

A védőoltás felvételére kérte a polgárokat Darija Kisić Tepavčević epidemiológus és a válságstáb tagja, mondván, hogy a súlyos tünetekkel kezelt fertőzöttek 80 százaléka oltatlan személy. A B92 hírportál összeállítása szerint arra is rámutatott, hogy a védőoltással immunizáltak szintén fertőződnek, ám az esetek többségében náluk nem alakul ki súlyos kórkép, majd megcáfolta az állítást, hogy a válságtörzs tétlen.
– Naponta beszélgetünk és megvitatjuk az összes lehetőséget. Mindenkinek úgy kellene viselkednie, mint a legidősebbeknek, akiknek a többsége felvette a védőoltást, ezzel pedig nemcsak saját magukat, hanem környezetüket is védelmezik. Az összes többi lehetséges intézkedés elrendelése azt jelentené, hogy kitoljuk a vírussal való kapcsolatba kerülést és passzívan visszavonulunk. Az aktív védekezés az immunizáció – fogalmazott Kisić Tepavčević.

7271 ÚJ FERTŐZÖTT – 46 ELHUNYT
Ami az aktuális járványmutatókat illeti, a pénteki hivatalos járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 7271 új fertőzést jegyeztek, 22.715 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 32 százalék. A vizsgált egy napban hivatalosan 46 Covid-fertőzött hunyt el, a járvány kezdete óta hivatalosan 8280. A kórházakban 6361 Covid-pácienst gyógykezelnek, közülük 246-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 1608 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 418-at.