2024. április 26., péntek

Vladimir Petrović: Az óvodások következnek

Az óvodások a következő korosztály, amely nagyszámban megfertőződik koronavírussal – jelentette ki Vladimir Petrović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet igazgatója.

– Jelenleg a 20 és 39 év közötti korosztály a legérintettebb, ezt követően a tizenévesek körében lesz domináns a vírus, végül pedig az óvodások fertőződnek meg – mondta.

A negyedik hullám teljesen más, mint a járvány kezdetén: a rendelők előtt főleg a 30-40 évesek várakoznak, és egyre több hírt hallani a nagy egészségügyi központokból, hogy a fiatalok életveszélyben vannak, és lélegeztetőgépre kapcsolták őket, de haláleset is előfordult.

– Abszolút egyetértek Petrović doktor álláspontjával. Csak két lehetőség van: vagy beoltatjuk magunkat, vagy megfertőződünk. A járvány csak akkor ér véget, ha mindenki megfertőződik. A legtöbb oltatlan fiatal valamikor megfertőződik – nyilatkozta a Blicnek Tomislav Radulović epidemiológus.

Azt is elmondta, hogy amint a tapasztalatok azt mutatják, ezek a klinikai képek a fiatalabbaknál többnyire nem lesznek súlyosak, de ahogy most látjuk, a jövőben súlyosabb klinikai képekkel járó szórványos esetekre is számíthatunk.