2024. március 28., csütörtök

Egy megállapodás, kétfajta értelmezés

Egy megállapodás, kétfajta értelmezés

A legújabb brüsszeli megállapodás lényege az, hogy a koszovói szervek mégsem fogják majd leszereltetni a szerbiai rendszámtáblákat, de egy matricát adnak mellé, valamint, hogy a ROSU különleges rendőrségi egységei kivonulnak Észak-Koszovóból és helyüket teljes mértékben átveszi a KFOR, ami erősíti a Szerbia által legfontosabbnak tartott 1244-es biztonsági tanácsi határozatot, értékelte pénteken az előző napi megállapodással kapcsolatban Petar Petković, a szerb tárgyalócsoport elnöke, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője. Mint mondta, a mozgásszabadság szavatolása rendkívül lényeges, s az új megoldás voltaképpen jobb, mint a korábbi, még 2011-ben elfogadott megállapodás a rendszámtáblákról. Petković a közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, véleménye szerint semmilyen kölcsönösség, reciprocitás sem alkalmazható az új megállapodás értelmében, az ugyanis a 2016-os szerződésen alapszik, s nem a 2011-ben aláírton. Albin Kurti koszovói kormányfőnek nincs igaza, amikor azt mondja, hogy a most elfogadottak voltaképpen a reciprocitásnak a folytatását jelentik, mondta a tárgyalócsoport vezetője, majd hozzátette, a jövőben a szerb községek közösségének megalapításáról kell Brüsszelben tárgyalni.

Másképp értelmezi az új megállapodást Besnik Bislimi, a koszovói tárgyalócsoport elnöke, kormányfő-helyettes. Alátámasztotta, hogy Kurti az igazságnak megfelelő nyilatkozatot adott, amikor arról beszélt, a reciprocitás folytatása tulajdonképpen az új megállapodás. Közölte, hogy nem volt Brüsszelben trilaterális találkozó, külön-külön tárgyaltak a felek Miroslav Lajčákkal, a párbeszéddel foglalkozó uniós különmegbízottal. Ugyancsak Lajčákkal egyeztet most a folytatásban Pristina arról, mit kell tartalmazniuk az új matricáknak, melyek felkerülnek majd a szerbiai rendszámtáblával ellátott gépkocsikra az adminisztratív átkelők átlépése során.
Észak-Koszovó Szerbia számára fontos nemzeti kérdésnek számít, jelentette ki Ivica Dačić, a szerb parlament elnöke pénteken, a brüsszeli megállapodást kommentálva. Szerbia nem fogja megengedni, hogy az ottani szerbséget elűzzék vagy bántalmazzák, tette hozzá, majd rámutatott arra, Belgrád újra egyértelműen bizonyította a rendszámtáblák ügyének rendezése során azt, hogy a dialógus híve, mert egy számára rendkívül fontos kérdésről beszélünk. Nevetségesnek ítélte, hogy egyes nemzetközi tisztségviselők mindkét felet a kedélyek csillapítására szólítgatják fel megállás nélkül, de sehogyan sem akarják elismerni, melyik az a fél, amelyik folyamatosan megszegi a korábban aláírtakat. Szerbia az Európai Unió tagállama kíván lenni, de a bővítésellenesek vezetik most az EU-t, értékelte, s akkor sem ígérnék meg az ország felvételét, ha véglegesen megállapodna Pristinával.
A megállapodás értelmében Aleksandar Vučić államfő elmondása szerint, a koszovói különleges egységek ma, október 2-án 16 óráig visszavonulnak, ezzel egy időben eltávolítják az adminisztratív átkelőn a szerb lakosság által felállított torlaszokat is. Az EU, Belgrád és Pristina képviselőiből alakul egy új munkacsoport, amelynek tagjai a járművek rendszámtáblája kapcsán tartós megoldást fogalmaznak meg hat hónap alatt, az első ülést október 21-én tartják. Október 4-étől matricákat kapnak a szerb autók.