2024. április 23., kedd

Délvidéki Szakmai Nap a budapesti vadászati világkiállításon

Mintegy 200 vajdasági vadász képviselteti magát ma, szombaton a budapesti Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon, tudtuk meg Brindza Lajostól, a Vajdasági Magyar Vadászok Társasága (VMVT) elnökétől. Mint mondta, a Délvidéki Szakmai Napra ők is színes műsorral készültek.

– Egynéhányan már előfutárként itt vagyunk Budapesten és további négy autóbusznyi, vagyis kétszáz vadász érkezésére, illetve további ötven fellépőre számítunk – nyilatkozta lapunknak péntek délután a Vajdasági Magyar Vadászok társaságának elnöke, majd elmondta, hogy a művelődési program keretében bemutatkozik a Cirkalom táncegyüttes, ezt követően Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének nyitóbeszédére számítanak.
– Terveink szerint elhangzik az Agarász csárdás, ami már nagyon régen nem került előadásra. Ezt követően Papp László bemutatja a délvidéki vadász bibliográfiáját, Nagy Tibor a délvidéki nagy vadászokról és agarászokról tart előadást, és ez mellett bemutatja Vojnits Oszkár Hogyan vadásszunk veszélyes vadra című újranyomtatott könyvét – avatott be minket Brindza Lajos. Kiemelte, a gasztronómiai élményekről sem mondtak el, így az ételfinomságok mellett bor és pálinkakóstolóval várják vendégeiket standjukon.
– Egy csöppet sem szégyenkezik Szerbia, szép tárlattal jelentek meg a kiállításon, érdemes azt is megtekinteni. De a vadászokat mindig az egzotikum vonzza, és az, hogy Mozambik, Zimbabwe faunáját meg lehet tekinteni, már pluszt ad annak, hogy itt lehetünk – emelte ki a VMVT elnöke.
Magyarországon először 1871-ben rendeztek hivatalosan Országos Vadászati Kiállítást, mely jellegét tekintve egy szakmai fórum volt a vadászok számára. Az első kiállítás százéves évfordulóján, 1971-ben tartották meg újra Budapesten a Vadászati Világkiállítást. Ötven évvel később, az 1971-es világkiállítás 50. évfordulója alkalmából Magyarország ismét világkiállítást szervezett. Erre reflektálva Brindza Lajos rámutatott: – Az egyik fő célunk, nekünk vajdasági vadászoknak, azaz a mi társaságunknak, hogy a fiaink ötven év múlva ugyanígy be tudjanak mutatkozni, illetve ugyanígy tudjanak vadászni, mint ahogy mi is tesszük – hangsúlyozta.
A Budapesten megnyílt vadászati világkiállítás október 14-éig tart.
A VMVT tervei között szerepel, hogy a budapesti részvételt követően a vajdasági, a magyarsághoz köthető vadászat múltját tükröző tárgyi és más emlékeket a jövőben állandó tárlat keretében mutathassák be a szélesebb nagyközönségnek is.