2024. április 24., szerda

Folytatódik a NIS fejlesztése

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) az év első felében számottevően jobb eredményeket ért el, mint tavaly ilyenkor – közölte Kiril Tjurdenyev, a vállalat vezérigazgatója.

Mint mondta, a NIS folytatja a fejlesztési projektumait az üzleti tevékenysége minden szegmensében.

– A vállalat nettó nyeresége az év első hat hónapjában több mint 6 milliárd dinárt tett ki, ami sokkal jobb eredmény a tavalyi adatokhoz képest. A cég pénzügyi mutatója 22,2 milliárd dinár, közel a tízszerese az előző év azonos időszaka eredményének. A sikeres üzleteléshez nagyban hozzájárult a kőolaj árának emelkedése és a kereslet fellendülése, másrészt pedig azok az intézkedések, amelyeket azért foganatosítottunk, hogy javítsuk a hatékonyságot és csökkentsük a költségeket. Az üzleti modellünk eredményes, ezért folytatjuk tevékenységünket azokkal a programokkal, amelyek sikeresnek bizonyultak a válságban – áll a NIS közleményében.

A vezérigazgató elmondása szerint a vállalat nem áll le a beruházásokkal és a korszerűsítésekkel a kutatás, valamint a kőolaj és a földgáz kitermelése területén.

Az a célunk, hogy kibányásszuk a  tervezett mennyiségű kőolajat és földgázt. A vállalat a beruházási programtól függően évente 40–60 olajkutat fúr ki Szerbiában, valamint egy kőolajlelőhely feltárásán dolgozik Nyugat-Romániában, s hazánkban is folytat kutatásokat.

Mint mondta, a NIS szintén folytatja a pancsevói olajfinomító korszerűsítését, de egyidejűleg fejleszti a kiskereskedelmi hálózatát Szerbiában és a régióban egyaránt.

Hozzátette, hogy a NIS fontosnak tartja a közösségek helyzetének javítását is.

„2009-től kezdve több mint 4,1 milliárd dinárt fordítottunk olyan társadalmi felelősségű projektumokra, mint a  fiatalok támogatása, a helyi önkormányzatok fejlesztése vagy az oktatás minőségének javítása. De támogattuk a tudományos és oktatási intézmények, valamint a kultúra és a művészet fejlesztését is. Ezenkívül az idén 12 helyi önkormányzattal együttműködve 107,5 milló dinárt költünk környezetvédelmi projektumokra” – mondta Tjurdenyev.