2024. április 25., csütörtök

Száraz a talaj, nem lehet vetni

Nagyjából 10 nap múlva kezdeni kellene az őszi vetést, de a föld egyelőre annyira száraz, hogy nem lehet megművelni. „Kemény a talaj, mint a kő, a vetési feltételek sokkal rosszabbak a tavalyiaknál. Az ország egyes vidékein volt ugyan egy kevés eső, helyenként meg is szakította a kukorica betakarítását, de ez nem elegendő a talajelőkészítéshez. Az elvetett olajrepcében még kárt is okozhat, mert ha nem lesz több csapadék, a csíra elszárad” – nyilatkozta Jovica Jakšić, a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Társulásának elnöke, aki azt tervezi, hogy az idén 40 hektárt vet be búzával.

Poljski radovi u okolini Novog Sada, 14. aprila 2013. (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/EV)

Milan Marković Požarevac környéki termelő, aki 70 hektáron fog kenyérgabonát termeszteni, csütörtökön elmondta: vidékükön még senki sem vetett, az esőt várják. „Száraz a föld, nehéz megművelni. Voltak, akik egyszer megtárcsázták a parcellákat, utána trágyázni kellene, majd újra tárcsázni, de megálltak a munkával, várjuk a csapadékot.”

Milan Prostran agrárközgazdász szerint igaz, hogy október 1-jén már vetni kellene, de a szárazság okán ez egyelőre lehetetlen. „A klímaváltozás miatt amit csak lehet, ősszel kell elvetni, mert az utóbbi időben a tavaszi vetés feltételei még rosszabbak, mint az őszié. Ősszel kell legalább egymillió hektáron elvetni a búzát, árpát, rozst és a zabot is, ebből 600 ezer hektáron a kenyérgabonát, szóval mindent, ami elviseli az alacsony hőmérsékleteket. Minden, amit ősszel elvetnek, többet terem a tavaszi vetésűnél” – mondta Prostran.