2024. április 20., szombat
PÓSA ATYA, A LELKÉSZ VÁLASZOL

A gúnyolódók a nyelvükkel beszennyezik a Földet

Kedves Atya!
Ahogy mostanában olvasgatok, a neten több fórumon fő téma (érthető módon) az Eucharisztikus Kongresszus. A kommentelők lázadoznak az egyik fellépő, Tóth Gabi énekesnő ellen. Elítélik a magatartása, stílusa, megjelenése miatt. Őszinte leszek: a hölgy stílusa tőlem is távol áll, de hát oly sok ember világa nem egyezik a miénkkel, miért ne lehetne ő más, mint én? Hát hajrá! És miért nem fogadjuk el, hogy ő megtért, Istenhez fordult, igenis az a bárány, akinek örülnünk kell, s nem megkövezni, amikor végre a hit útját járja! Kérem, írja meg, mi a véleménye az ilyen elkódorgott, majd megtérő emberekről? S azokról, akik megkövezik őket? Nem egyenlőek ők a farizeusokkal? Vajon jogom van nekem bárkit megítélni? 
Köszönettel: Anna


A Felvidéki származású énekesnő, Tóth Gabi – a saját szavai szerint – egy tapolcai kislány, szeleburdi, „lázadó” kamasz, nagyszájú, tetovált rocker, és most egy 33 éves nő. Még 2013-ban egy interjúban kifejtette, hogy bár nem jár mindennap templomba, „a hit az egyik legfontosabb dolog” számára, mert „egyedül vagyunk a fizikai világban, csak magunkra számíthatunk, és persze a hitre”.
A tetovált rockerből keresztény családanyává avanzsált énekesnő rengeteg bántást kapott az elmúlt hetekben. A szeptember elején megjelent, Az én szívem című dalának klipje még többeknél verte ki a biztosítékot, és az újabb gyűlölethullám azóta sem apadt el. Sokan ítélkeznek fölötte, megállás nélkül gyalázzák, bántják.

A nyáron derült ki, hogy Tóth Gabi lesz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik önkéntes hírnöke. Nem sokkal később azt is bejelentették, hogy ő fog énekelni Ferenc pápa budapesti szentmiséje előtt.
Ezzel egyidejűleg jelent meg az említett, egy országimázs-videónak is beillő klipje, amin az ország egy része nehezen tette túl magát. Erről a dalról Tóth Gabi készített egy felvételt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hangolódva, amelyen egy gyönyörű népi motívumokkal díszített ruhában énekel, amit tudatosan választott. Egy üzenetet is közzétett az énekesnő: „Fel sem fogom. Azt, hogy oda kiállunk, és egy fantasztikus zenei műsort rakhattunk össze, ahol egy tízperces, három dalból álló egyveleget, gyönyörű imadalokat megalkothattunk, ez nagyon nagy megtiszteltetés. Gyertek el, hallgassátok meg, legyünk együtt a Hősök terén!”

Amint kiderült, hogy Tóth Gabi fog énekelni a pápa budapesti látogatásán, sokan adtak hangot annak, hogy az énekesnő korábbi életformája után ez pálfordulást jelent. Gabi erre azt válaszolta:
„Nem kérem, és főleg nem várom el, hogy megértsétek, miért fontos nekem a hitem, vagy az Eucharisztikus Kongresszuson való részvétel. Nem ártok vele senkinek, úgyhogy egyszerűen csak arra kérek mindenkit: ne bántson azért, mert keresztény vagyok, ne szidjon azért, mert felvállalom a vallásom, egyszerűen csak mondja/gondolja azt, hogy „de jó neki!”, vagy menjen tovább!”
Sokan melléálltak, lelkileg támogatták, s ennek köszönhetően az énekesnő fellépése fantasztikus volt. Nem sokkal 10 óra előtt lépett színpadra csodás, egyedi tervezésű, kifejezetten az alkalomra készült ruhában, amit hazai divatcég tervezett, és kézzel hímezték ki magyaros motívumokkal. A fekete, zárt, hosszú ruhán gyönyörűen mutattak a virág-, szív- és madárminták. Az énekesnő már régóta nagy rajongója a matyó és kalocsai Richelieu-mintás daraboknak. A fellépésen különleges ruhája mellett egyedi tervezésű, a Szűzanyát és a Kisézust ábrázoló nyakláncot viselt. A koncerten egy nagybőgős, egy gitáros, egy hegedűs, brácsás és egy vokálos kísérte. Tóth Gabi hatalmas sikert aratott az „Aludjál el Istennek báránya, szeretetből jöttél a világra” című sorok éneklésekor.

Sok rosszakarója azonban furcsállta, hogy a „korábban vadóc, lázadó, tetkós, pánikbeteg rockerlány” hirtelen megtért és egy egészen másfajta stílusban nyilvánul meg. Nagyon vagánynak minősítették: népviselet, tetoválás… Nem érthető, hogy 2021-ben hogy merülhet egyáltalán fel, hogy egy tetovált nő felvehet-e egy matyómintás blúzt. Vagy hogy be lehet-e lépni tetováltan egy templomba, vagy hogy összeférhet-e a kereszténység a tetoválással.
Tóth Gabi a támadásokra többek között ezzel az idézettel válaszolt: „Teendők arra az esetre, ha látsz valakit olyasmit csinálni, ami számodra értelmetlen, de közben ő nem árt senkinek és boldognak tűnik: 1. mondd/gondold: »De jó neki!« 2. menj tovább...”

Tisztelt Anna! Azt kéri tőlem, írjam meg, „mi a véleményem az ilyen helyzetekről, elkódorgott, majd megtérő emberekről, s azokról, akik megkövezik őket. Nem egyenlőek-e ők a farizeusokkal, és vajon jogunk van-e nekünk bárkit megítélni?”
A téma kapcsán kétféle hajlamú embereket különböztethetünk meg. Az egyik a jóakaratú, a jóindulatú, a jó természetű emberek tábora, a másik a rosszakaratú, a rosszindulatú, a rossz természetű emberek hada.

A jó szándékúak a jót keresik, a jót látják meg mindenben, ennek örülnek és dicséretükkel, elismerésükkel, gratulációikkal ezt a jót ki is mondják, és ezzel tartóssá teszik a jót. Ezek a jóhajlamú és jó dolgokat cselekvő emberek választották meg Tóth Gabit a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik önkéntes hírnökévé, ezek kérték meg őt is, hogy énekeljen Ferenc pápa budapesti szentmiséje előtt, és így tegyen tanúságot hitéről és megtéréséről. Ezek olyanok, mint a Jóisten és a jó angyalok, akikben „nagy öröm van a mennyben egy megtérő bűnös miatt is”. (Lk 15,7)

A rossz szándékúak a rosszat keresik, a rosszat látják meg mindenben, irigylik a jót, és gyűlölik, gyalázzák, mocskolják a jókat. Ezek a rossz hajlamú, rosszakat mondó emberek lázadtak a pápa előtt fellépő énekesnő ellen. Számon kértek minden helytelenséget korábbi életéből, felrótták neki a tetoválást a karján, vagánynak minősítették a ruházatát, belekötöttek dalszövegének egyes szavaiba. Ismét nagyméretű gyűlölethullám indult el Gabi ellen. Ezek a rossz szándékú emberek olyanok, mint az irigy sátán (aki a Jóistennek és minden jónak az ellensége) és a gonosz ördögök, akik „káromolják a Szentlelket”, vagyis a jót rossznak, a tisztát tisztátalannak, az istenit ördöginek mondják. Ezt tették a farizeusok Jézusnak, amikor ő „Isten ujjával, a Szentlélekkel” tisztátalan lelkeket, ördögöket űzött ki az emberekből. Azt híresztelték róla, hogy „tisztátalan lélek van benne.” Erre válaszolta Jézus, hogy „aki a Szentlélek ellen káromkodik, az nem nyer bocsánatot soha, hanem örök vétek fogja terhelni”. (vö. Mk 3,22-30)

Velük kapcsán mondja Pál apostol: „A tisztáknak minden tiszta; a tisztátalanoknak és a hitetleneknek viszont semmi sem tiszta, mert szennyes az elméjük is, a lelkiismeretük is. Azt hangoztatják, hogy ismerik Istent, de tetteikkel megtagadják, mert utálatosak, engedetlenek, és minden jótettre alkalmatlanok.” (Tit 1,15-16) A zsoltár „hetvenkedőknek” mondja őket, akik „gúnyolódnak, gonoszul beszélnek, nyelvükkel beszennyezik a földet”. (72,3.8.9.)
Jóakarattal tegyük azt, amire Gabi kér: Ne bántsunk senkit azért, mert keresztény, ne szidjunk senkit azért, mert felvállalja a vallását, egyszerűen csak mondjunk, gondoljuk azt, hogy „de jó neki!”, vagy menjünk tovább!
Ha így cselekszünk, akkor olyan jóindulatúak, jó természetűek leszünk, mint a Jóisten: jót mondók és jót tevők.