2024. április 20., szombat

A kis gömböc vándorútja

Háromszáz gyermeket látott vendégül a temerini Vándor Bábszínház

A temerini Vándor Bábszínház immár 10 éve ajándékozza meg a kis elsősöket a magyar népmese napján egy-egy előadásával. A tavalyi gyakorlatot követve – a járványügyi helyzetre való tekintettel – az idén a hagyományos bemutató helyett interaktív foglalkozásokkal készültek a gyerekeknek a temerini Tájházban. A rendezvényen a kis gömböc útján haladva bemutatták 10 éves munkásságukat. Tekintettel a jubileumra, nem csupán az elsősöket látták vendégül, hanem meghívták az óvodásokat és a Kókai Imre Általános Iskola összes alsós diákját is, így mintegy 300 gyermek élvezhette a színes programokat.

A gyerekek kisebb csoportokban érkeztek, és minden helyszínen egy-egy 20 perces foglalkozás várta őket. Az első helyszínen láthatták a bábszínház előadásira készített díszleteket, bábokat, ezután Ádám Istvánnal, a helyi tájház gondnokával tájházlátogatáson vehettek részt. A harmadik helyszínen Lukács Sára gyógypedagógussal játszhattak népi játékokat, énekelhettek dalocskákat. A gyerekek megismerkedhettek a bábkészítés művészetével is, ugyanis mindenki elkészíthette saját fakanálból készült bábját. A program végén megtekinthették a Kis gömböc című előadást, melynek ők maguk is a szereplőivé váltak.

Garbac Sarolta és a Vándor Bábszínház többi tagja a Kis gömböc népmese témája köré építette programját

Garbac Sarolta és a Vándor Bábszínház többi tagja a Kis gömböc népmese témája köré építette programját

– Mivel a járványhelyzet miatt nem tudunk iskolákban fellépni, nem láttuk értelmét annak, hogy nagy előadást készítsünk. Helyette rövid, kiscsoportos programokat szerveztünk a gyerekeknek. Előadásaink és rendezvényeink szorosan kötődnek a magyar népi kincshez. Népmeséket, népdalokat és népi játékokat dolgozunk fel. A mai napot a Kis gömböc mese témája köré építettük fel – emelte ki Garbac Sarolta, a Vándor Bábszínház tagja.
A társulat idei rendezvényét a Tartományi, Oktatási, Jogalkotási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a Temerini Önkormányzat segítségével valósították meg.

Minden gyermek fakanala – kezdetben – egyforma volt, fantáziájuk mégis teljesen átformálta őket

Minden gyermek fakanala – kezdetben – egyforma volt, fantáziájuk mégis teljesen átformálta őket