2024. március 29., péntek

Új mentőautó Adán

A községben ezután már négy mentőkocsi nyújthat segítséget a rászorulóknak

Az Adai Egészségház gépparkja a napokban egy új Fiat Ducato típusú mentőautóval bővült a tartományi kormány és a tartományi egészségügyi titkárság jóvoltából. Dr. Balog András, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a 4,8 millió dinár értékű egészségügyi jármű felszereltsége középkategóriásnak számít, többek között ellátták EKG-val, defibrillátorral, oxigénellátó egységgel és kardioszékkel. A gépjármű gazdaságos, mivel eurodízel üzemanyaggal működik, és viszonylag kis fogyasztású.

– Az új mentőkocsi nagy segítség, ugyanis a meglévő gépparkunk viszonylag öreg és lehasznált. Két mentőkocsink van, amelyek 2008-as és 2009-es évjáratúak, mindkettő már több mint félmillió kilométert tett meg. Az elmúlt évben szintén kaptunk a tartományi kormánytól és a tartományi egészségügyi titkárságtól egy ugyanilyen mentőkocsit, ami azóta szinte folyamatosan úton van. Azt használtuk a hosszú távú szállításokra. Ezzel az új mentőkocsival tökéletesen biztonságossá és kényelmesebbé tudjuk tenni a munkánkat. Arról nem beszélve, hogy a felszereltsége is teljesen új, ezért ezzel a mentőorvosaink és technikusaink szakszerű munkát végezhetnek, illetve segítséget nyújthatnak a rászoruló polgároknak. Az egészségházban naponta átlagosan 25–30 esethez vonul ki a mentő. Nem minden páciens szorul szállításra, de naponta 8–10 transzport történik. A mentőkocsit a tartományi kormány és a tartományi egészségügyi titkárság pályázatán nyertük. A jármű értéke 4,8 millió dinár – nyilatkozta dr. Balog András.

Dr. Balog András az új mentőkocsival

Dr. Balog András az új mentőkocsival

Az egészségház vezetőjétől megtudtuk, hogy a mentőautók használatára vannak bizonyos előírások, amelyeket igen nehéz betartani. Kiemelte, hogy az intézményben igyekeznek maximálisan karbantartani a járműveiket, évente kötelezően viszik műszaki vizsgálatra, ami bizonyos mértékben szigorúbb, mint a magángépjárműveknél. Megjegyezte, hogy addig, amíg ezek a járművek kielégítik ezeket a feltételeket, kénytelenek használni, mert ezek a lehetőségek.