2024. április 25., csütörtök
ZENTAGUNARAS

Három kívánság

Mese-népszerűsítő programot szerveztek Zentagunarason

A magyar népmese napja alkalmából a Zentagunarasi Fejlesztési Alap és a helyi könyvtár egy érdekes programmal készült. Az ovisoknak egy meserészletet kellett rajzolniuk, az iskolások pedig népmese tematikájú kvízlapot töltöttek ki. Az eseményt második alkalommal szervezték meg, és a részt vevő gyerekek tegnap kapták el a részvételért járó ajándékot a zentagunarasi tájházban. Kádár Krisztina könyvtáros és az esemény szervezője arról számolt be lapunknak, hogy a népmese népszerűsítése és a hagyományok felelevenítse volt az akcióval a céljuk.

– Ezt az eseményt szeptember 30-a, a magyar népmese napja alkalmából szerveztük meg. A tavalyi évben a koronavírus miatt nem sok rendezvény volt, és a gyerekek nem találkoztak a barátaikkal, sokat ültek a számítógép előtt. Ezért gondoltuk azt, hogy bevonjuk őket egy kis olvasásba és a hagyományok ápolásába. Ezáltal a szülőket is aktivizáltuk, hogy egy kicsit ők is felelevenítsék a népmeséket. Az óvodás és az elsős gyerekeknek rajzpályázatot hirdettünk, az írni és olvasni tudó iskolásoknak pedig kvízlappal készültünk. A rajzpályázatra megadtuk, hogy mely mesékből lehet rajzolni, és a gyerekek akár több témát is választhattak. Az iskolásoknak 11 népmesét határoztunk meg, a kvízlapon pedig minden meséről volt egy kérdés – mondta el Kádár, majd arról is szólt, hogy az idei évben a hagyományos népmesék mellett egy székely népmesét is beraktak a listára. A legnépszerűbb mese a gyerekek számára a Három kívánság című mese volt, a rajzpályázaton erről rajzoltak a legtöbbet.

Kádár Krisztina elbeszélget a gyerekekkel az ajándékok kiosztása előtt

Kádár Krisztina elbeszélget a gyerekekkel az ajándékok kiosztása előtt

A mesenapi rendezvényben a szülők is szívesen részt vettek, elolvasták a népmeséket a gyerekeknek, akik még nem tudnak olvasni. Ezáltal egy igazi családi program volt az esemény – mondta el a könyvtáros. Természetesen, a szervezők motiválták is a gyerekeket a részvételre, úgyhogy aki rajzolt, vagy kitöltötte a kvízlapot, az jelképes ajándékot kapott, és egy oklevelet. Kádár azt is elmondta, hogy tavaly 30 rajzot kaptak, és 40 kitöltött kvízlapot. Ezek a számok az idén is hasonlóan alakultak, 33 rajzot és 40 kvízlapot kaptak a gyerekektől. Az akció az óvodával és az iskolával együttműködve valósult meg, a kitöltött kvízlapokat és a rajzokat a pedagógusoknak lehetett leadni, vagy a könyvtárban.

A könyvtáros végezetül arról is beszámolt, hogy a megmozdulást a Zentagunarasi Fejlesztési Alap és a helyi könyvtár szervezték, anyagilag a zentagunarasi helyi közösség, Topolya község önkormányzata és a Magyar Nemzeti Tanács támogatták.