2021. december 1., szerda
OLVASNIVALÓ

700 éves Dante-jubileum

Az idei évben Dante Alighierire, Itália nagy költőjére és nyelvújítójára emlékezünk, aki 1321. szeptember 13-án halt meg Ravennában. Babits Mihály szerint a világirodalom legnagyobb költője volt. Fő műve, az Isteni színjáték, a világon az egyike volt a legtöbbször sokszorosított könyvnek. Európa-szerte rendezvényekkel, felolvasóestekkel, kiállításokkal ünneplik Dantét.

Botticelli portréja Dantéról
Botticelli portréja Dantéról

A költő 1265 májusában született Firenzében, ősei nemesi ranggal rendelkeztek. A ferenceseknél tanult latint, asztronómiát, geometriát, zenét, majd Bolognában retorikát és természettudományt.
Gyerekkori szerelme Beatrice iránt végigkíséri egész életén át. Egy Tavasz-ünnep alkalmával ismerkedtek meg, erről így írt Dante: „Ettől fogva számíthatom, hogy Ámor uralkodott lelkemen". 31 költeményt írt Beatricéhez. De a lányt máshoz adták férjhez, és Danténak is mással kellett házasságot kötnie. Beatrice 24 évesen meghalt – Dante ezt nem tudta feldolgozni, örökre siratta szerelmét.

Firenzében Dante sokat írt a nép nyelvén, hétköznapi embereknek. A város politikai életében is aktívan kivette részét, a pápai oldalon állt a várost vezető császárpártiakkal szemben – ez ahhoz vezetett, hogy pénzbírságot róttak ki rá, és száműzték a városból. Mivel a tárgyaláson nem jelent meg, máglyahalálra ítélték. 1302-ben, hátrahagyva családját elhagyta Firenzét, ahova többet nem térhetett vissza.
Száműzetése alatt sok városban megfordult, majd Guido Novello da Polenta irodalomszerető barátjánál telepedett le, Ravennában. Itt halt meg maláriában 1321-ben, a ferencesek temették el.

Dante mauzóleuma
Dante mauzóleuma

1519-ben X. Leó Medici pápa Firenzébe akarta vitetni hamvait, de a ferencesek elrejtették, és a koporsó helye feledésbe merült. 1865-ben viszont ráakadtak koporsójára, és egy későbbi tudományos vizsgálat igazolta a maradványok hitelességét. Egy impozáns, fehér mauzóleum megépülése után Dante földi maradványait márvány urnában itt helyezték el.
Fő műve, az Isteni színjáték, tragédia és komédia is. Szerb Antal így jellemzi: „ Emberi színjátéknak is nevezhetnénk, pedig kizárólag halottak szerepelnek benne, de színes, kalandos történet. Misztikus utazás a Másvilág három birodalmában." Az „Isteni" elnevezés Boccacciótól származik.

Dante 1307-től 1321-ig írta a költeményt. A műben kritizálta a vétkes politikai vezetőket, egyházi személyeket, az ismert, de bűnös egyéneket. Olyan embereket mutatott be, akik nyomot hagytak az akkori társadalomra, rajtuk keresztül bepillantást nyerünk a kor akkori nézeteibe, szokásaiba.
A költemény arról szól, hogy Dante eltéved egy sötét, veszedelmekkel teli erdőben. De segítségére megjelenik a „tiszta életű" Vergilius, mint Beatrice követe, aki vezetője lesz a pokolban, purgatóriumban. A Mennyországba ő mint pogány nem juthat be, de ott Beatrice vár Dantéra. A mű elején olvashatjuk az ismert sorokat: „Ki itt belépsz, hagy fel minden reménnyel!"
Áprilisban Belgrádban egy nagy méretű kiállítással emlékeztek meg Dantéra az olasz kultúrintézet és olasz nagykövetség szervezésében, Hipermodern Dante címmel. Olyan világhírű Dante-illusztrátorok művei kerültek bemutatásra, mint Emiliano Ponzi, Paolo Barbieri, Tom Phillips, valamint a német Monika Beisner alkotásai, aki az egész Isteni színjátékot illusztrálta. A kiállítást az érdeklődők Belgrád után Athénban, Prágában, Londonban és Madridban is megtekinthették.

Dante-kiállítás
Dante-kiállítás


Olaszországban a 700 éves évfordulóra megjavították azokat az utakat, melyeken valószínűleg Dante járt száműzetése idején. A Camino di Dante – Dante útja kis, festői falukon halad keresztül Firenze és Ravenna között, és vonzza a turistákat.
Ősszel az Isteni színjáték a csillagok közé jut, ugyanis Dante költeményét titán-arany ötvözetű lemezre metszik, és az űrbe küldik. Két 29x43 cm-es lemezről van szó, ezekre veszik fel a költemény 14.000 sorban álló 32.000 szavát. A lemezeket a kazahsztáni űrrepülőtérről egy Szojuz-misszió viszi fel az űrbe. Az egyiket kiengedik az űrbe, a másikat az űrhajósok aláírásaival visszaküldik a Földre 2022-ben. Ez az űrszállítás 150.000 eurójába kerül majd a Dante-kiadónak.

Mimmo Paladino illusztrációja
Mimmo Paladino illusztrációja