2021. november 29., hétfő
KALANDTÚRA

Casablanca

Fel a fejjel, kölyök! Szinte ezt olvastam le idegesen, megrettent tekintettel, doromboló szívvel és levegő után kapkodva egy casablancai rendőrőrs forró szobájában. Egy kopott asztal két székkel, egy ventilátor és egy – mint a filmekben kihallgatásokkor használt kerek és vakító – asztali lámpa volt a 2x2-es betonbunker berendezése. A tiszt arabul és franciául beszélt, én angolul, meg keveset oroszul. Kint férfiak üvöltöttek és dörömböltek. Rengetegen. Mégis biztonságban éreztem magam – bent az afrikai őrsön, ahol bizonyára nehezen fogok szót érteni a kihallgatásom végző tiszttel. A marokkói magyar konzulról, nagykövetről álmodni sem mertem. Az asztalon a fényképezőgépem. Azt sem tudtam, hogy miért állítottak elő. Csak egy taxit fényképeztem le.

Casablanca megállná a helyét bárhol Európában
Casablanca megállná a helyét bárhol Európában

Nyolcvan éve sokaknak a Casablanca volt a vízum az amerikai filmek elit világába. A nyugat-marokkói poros kisváros pedig ekkor került fel a világtérképre. A városon is nyomot hagyott az elmúlt nyolcvan év.

Az V. Mohammed tér
Az V. Mohammed tér

Casablanca VI. Mohammed király két évtizedes regnálása alatt rengeteget fejlődött. A monarchia lazított az íratlan arab törvényeken, nyitott a nyugati kultúra irányába, és rengeteg turistát csábít az országba. Elsősorban a film miatt Casablancába, onnan pedig a királyság egyéb egzotikus részeibe.

Balra bazárváros, jobbra szállodakomplexum
Balra bazárváros, jobbra szállodakomplexum

A hirtelen megnövekedett vendégsereg kiszolgálására évente több négy-öt csillagos szállodát is átadnak, új sugárutakat alakítanak ki, modernizálták a város tömegközlekedését, vendéglátó egységeit, és magas szinten van a közbiztonság is – állítom pont én… Az új épületek az arab hagyományok jegyében épülnek, de a fejlett világ igényei szerint.

A II. Hassan-mecset
A II. Hassan-mecset

A város egyetlen jelentősebb épülete az alig harmincéves II. Hassan-mecset. A komplexum csaknem százezer hívőt képes befogadni, de a legtöbb casablancai nem jár mecsetbe. A mindennapok a tereken, a piacok és a pályaudvarok környékén zajlanak, mint az arab világban bárhol. Errefelé igazi iszlám hangulat uralkodik. A tanultabbak és a fiatalabbak már inkább az új belváros színvonalasabb butikjaiban és üzleteiben vásárolnak jobb minőségű nyugati termékeket, de gyökereihez, kultúrájához és vallásához minden casablancai minden időben hű marad.

Jellegzetes marokkói épület
Jellegzetes marokkói épület

A város turistanegyedein túl Marokkó legnagyobb kikötője bonyolítja le az ország export-importjának több mint a felét. Minden második vendég a város repterén lép marokkói területre. A külvárosok szegénynegyedeiben a nehéziparban dolgozók élnek.

Mintha Spanyolországban lennénk
Mintha Spanyolországban lennénk

Azon a napon a casablancai őrsön nagyon vékonyan hullott a marokkói homok a homokóra alsó edényébe. A kihallgatóm – nevezzük, mondjuk Louis Renault kapitánynak – megértette velem, hogy azért hoztak be a kint dühöngő férfiak, mert arab nőket fotóztam. Elkértem tőle a gépet, azonnal kitöröltem az utolsó felvételt, és visszajátszottam neki a legutolsó képeket. Megbizonyosodott róla, hogy nem vétettem az iszlám törvényei ellen, és elengedett.

Casa blanca fehér házat jelent
Casa blanca fehér házat jelent

Sőt, még a közeli utcáig is elkísért, nehogy nekemessenek a mérges férjek. Az ominózus képen valóban arab nők voltak – heten egy kifuserált merciben. Öten hátul és ketten az anyósülésen. Ezt az izgalmas pillanatot – az iszlám rendelkezései miatt – soha nem állítottam vissza fényképezőgépem memóriájából, de emlékeimben több év elteltével is él a történet minden szereplője.

Játszd el, Sam! Játszd, »Ahogy múlik az idő«!”