2024. március 28., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Jövőbiztos

Az interneten böngészve olyan reklámok tűnnek fel előttünk, amelyek a jövőbiztos melléknévvel jellemzik az elérendő eszményi állapotot, státust, a felkínált értéket, eszközt: Szerezz jövőbiztos szakmát, kezdj új karriert! – Hogyan legyen jövőbiztos a karrierünk – Készülj velünk a következő évtizedre, légy jövőbiztos! – Jövőbiztos és keresett vezető akarsz lenni? – Kapcsolj rá és találd meg a hozzád illő, jövőbiztos területet! – Strukturált, rendszerszemléletű megközelítéssel dolgozunk, így jövőbiztos és élhető szervezeteket építünk. – Jövőbiztos számítástechnikai megoldásokat kínálunk. – Az energiahatékony és jövőbiztos tetőtéri ablakok így bárki számára könnyen megfizethetők. – Ez az elv a Nokia G50 mögött: ez egy jövőbiztos okostelefon, ami nagyszerű ma, és készen áll a holnapra.

Újságcikkekben is felbukkan a jövőbiztos minősítés: Jövőbiztos sportkocsin dolgoznak Nagy-Britanniában – A sakk jövőbiztos fejlődést adhat  – Jövő-biztos MFP nyomtatókat kínál a Sharp – A cégek egyik legfőbb kihívását a jövőbiztos szervezeti kultúra kialakítása és fejlesztése jelenti. – Vajon milyen jövőbiztos tudásra és kompetenciákra van ma szükségük a gyerekeknek. – A jövőbiztos Nagy-Britannia egyetlen útja a „gondoskodó gazdaság”. – Ezek az úgynevezett VUCA Prime Model alapjai, amely segíti a vezetőket a jövőbiztos megoldások kiépítésében. – Vannak-e jövőbiztos munkák? – A jövőbiztos Dell EMC SC7020 nagyobb kapacitást és rugalmasságot biztosít egyetlen tömbben, amely segít a különféle adattárolási kihívások leküzdésében. – A cégek egyik legfőbb kihívását a jövőbiztos szervezeti kultúra kialakítása és fejlesztése jelenti. – A budapesti irodakínálat egy olyan jövőbiztos irodaépülettel fog gazdagodni, mely figyelembe veszi a környezeti szempontokat.

Az tekinthető jövőbiztosnak, ami a távoli jövőben is képes arra, hogy értékes legyen, hogy ne váljon elavulttá. Ennek a szónak az angol future-proof a mintája, ez a kulcsfogalma a „Jövőbiztos – Kilenc szabály az ember számára az automatizálás korában” című könyvnek. A szerző, Kevin Roose a New York Times technológiai szakírója. Azt fejtegeti, hogyan lehet emberi méltósággal és etikus hozzáállással sikert elérni a gépek és az információs technológiák által uralt jelenkori világunkban.

A jövőbiztos származéka a jövőbiztosítás szó, ez a jövő előrejelzésére és a jövőbeli események okozta sokkok és stresszek minimalizálására irányuló módszerek kidolgozását jelenti. Főleg az elektronikában, az orvostechnikában, az ipari formatervezésben, a klímaváltozás tervezésében használják.