2024. április 18., csütörtök
MOZAIKOK A 4. KAMARAZENEI FESZTIVÁLRÓL

Szívhez szóló, ritka szép dallamok bűvöletében

Immár negyedik alkalommal gazdagították a székvárosiak érzésvilágát a Kamarazenei Fesztivál szeptemberi koncertjei, amelyek a Szerb Nemzeti Színház kamaratermében, az Egység és a Selyemgyár művelődési állomásain szólították meg a komolyzene kedvelőit. A hat koncertből négyre díjtalan volt a belépés a rendezvény megvalósítását támogató tartományi kulturális titkárságnak, a belgrádi Olasz Kulturális Intézetnek és Újvidék Városának köszönhetően.

A változatos szerzeményekből összeállított műsor szépségéről Marić Antunović Veronikát, a rendezvény egyik ügyvezető igazgatóját, a fesztivált szervező Újvidéki Fúvósötös oboaművésznőjét kérdeztük.

Fiatal kamarazenészek a sikeres fellépés után (Fotó: Bozsoki Valéria)

Fiatal kamarazenészek a sikeres fellépés után (Fotó: Bozsoki Valéria)

– Az idei 4. fesztiválra klasszikusabb kamarazenei számokat válogattunk. A fesztivált a Winds&Strings koncertje nyitotta meg: a mi fúvós ötösünk együtt muzsikált a Bojan Glušica, Marta Dragaš, Aksentijević Klemm Anna, Kristof Jan és Siniša Mazalica alkotta vonósötössel, ők a Szerb Nemzeti Színház Operazenekarának tagjai. Théodore Dubois-nak a Dixtour c. és Jean Francaix-nek a szintén Dixtour c. darabját öt vonóssal, valamint Bohuslav Martinu szerzeményét, a Nonettót vonósnégyessel játszottuk. Ezek a zeneművek nagyon ritkán hallhatók koncerttermekben, azért is választottuk a fesztivál megnyitójára.

A második esten az Egység Művelődési Állomáson Ljubiša Jovanović belgrádi fuvolatanár adott koncertet a fiával, Stevan Jovanovićtyal, aki nagybőgőzik. E fuvola–nagybőgő duó úgy állította össze a programot, hogy a barokk darabok korszakából átíveltek a mai zenéhez. Egy szerzeményt éppen az ő duójukra írta, neki szánta Ivana Stefanović belgrádi komponista. Különleges élmény volt – igen ritkán lehet hallani ilyen párosítást, amelyben a nagybőgő nem kísérő hangszerként, hanem melódiákat játszó hangszerként szólal meg, azaz szólisztikus hangszer a duón belül.

Az első esten játszott a fesztivált megszervező Újvidéki Fúvósötös. Kiváló zenészei és pedagógusai Mirko Marić, Ksenija Mijatović Korom, Kristijan Boroš, Marić Antunović Veronika, Goran Marinković (Fotó: Bozsoki Valéria)

Az első esten játszott a fesztivált megszervező Újvidéki Fúvósötös. Kiváló zenészei és pedagógusai Mirko Marić, Ksenija Mijatović Korom, Kristijan Boroš, Marić Antunović Veronika, Goran Marinković (Fotó: Bozsoki Valéria)

Az idén nagyon megörültünk, mert sok középiskolás és egyetemista nevezett be a fesztiválra – összesen 18 kamaraegyüttes, közülük választottuk ki a legjobbakat. Sajnos egyesek betegség miatt kénytelenek voltak lemondani fellépésüket. Végül két, egyetemistáknak és középiskolásoknak szánt esti program jött össze. Külön megörültünk, hogy egész Szerbiából jelentkeztek fiatal zenészek, a boszniai Szerb Köztársaságból pedig egyetemisták, akik el tudtak jönni és bemutatni a programjukat. A második diákkoncerten sok tehetséges középiskolás és egyetemista lépett fel nagyon komoly és színvonalas programmal. Mind az újvidéki, mind a belgrádi tanárokkal nagyon lelkiismeretes munkát végeztek. Ezeket a darabokat a múlt évben készítették el, és azokból választottak ki egy szerzeményt a fesztiválra. Igazán szép program kerekedett az újvidéki Isidor Bajić Középfokú Zeneiskola, az Újvidéki Művészeti Akadémia és a fővárosi Zeneművészeti Kar növendékeinek és tanárainak köszönhetően. Az NNNEM Fúvósötös például Farkas Ferenc XVII. századi régi magyar táncait adta elő. Az újvidéki Duo Speranza – Kristina Lakić hegedűs és Jovan Tomić harmonikás – Matti Murto Dancing Siute c. szerzeményével, a Trio Da Cappo együttes Franz Dopplernek az Andante és Rondo (op. 25) zenedarabjával, a Trio Passion pedig Szergej Rahmanyinov 1. számú g-moll zongoratriójával szórakoztatta a közönséget.

Boldog Ksenija Mijatović Korom tanárnő, akinek ilyen szorgalmas tanítványai vannak, mint Katarina Sladojević, Nada Puškarević, Daniel Leš, a Trio Da Capo tagjai (Fotó: Bozsoki Valéria)

Boldog Ksenija Mijatović Korom tanárnő, akinek ilyen szorgalmas tanítványai vannak, mint Katarina Sladojević, Nada Puškarević, Daniel Leš, a Trio Da Capo tagjai (Fotó: Bozsoki Valéria)

A közönség élvezte azt a nagyon szép koncertestet is, amelyen a hegedű–kürt–zongora-együttes Ludwig van Beethoven Esz-dúr 1. számú zongoratrióját (op. 1) és Johannes Brahms Trióját (op. 40) játszotta, a legismertebb darabokat erre a kamarazenei felállásra. Igor Lazić fiatal kürtös kamarazenét tanít a belgrádi egyetemen, Jelena Dimirijević a Belgrádi Filharmóniának a hegedűse, Marko Bogdanović zongorista különféle kamarazenei felállításban játszik, korrepetál, és nagyon aktív zenész.

A gyönyörű zárókoncerten a Szerb Nemzeti Színházban a Kamerata Novi Sad lépett fel. Marko Miletić gordonkaművész vezeti ezt a vonósegyüttest. A zenésztanárok Robi Lakatoš hegedűművész és koncertmester közreműködésével Antonio Vivaldi h-moll hangversenyét (RV 580) játszották négy szólistával és Beethoven 4. számú c-moll kvartett feldolgozását (op. 18) kamarazenekarra.

Arra törekszünk, hogy minden évben gazdagítsuk a programot, meghívjunk új kamaraegyütteseket, amelyeket eddig még nem hallottak a székvárosi polgárok.

A kamarazenei fesztivált Gianluca Marcianò olasz karmesterrel, zongoraművésszel alapítottuk, ő a fesztivál művészeti vezetője. Egész évben kapcsolatban vagyunk vele, és megbeszéljük a programokat. Sajnos a járványügyi helyzet miatt az idén nem tudott eljönni. Nagyon reméljük, hogy jövőre velünk lesz – mondta Marić Antunović Veronika.

Nyitókép: Fiatal kamarazenészek a sikeres fellépés után (Fotó: Bozsoki Valéria)