2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A szakma az intézkedéseket sürgeti

A virológus szerint a védettségi igazolvány jelenleg nem lenne hatékony

Predrag Kon után az egészségügyi válságstáb egy másik tagja, Tanja Jovanović virológus is a járványkorlátozások szigorítását sürgette. Az SZRTV műsorában arra is emlékeztettek, hogy európai szinten Szerbia továbbra is első a fertőzésszám a lakosságszámhoz viszonyított arányának tekintetében – a világon pedig a negyedik. Kifejtette továbbá, hogy a helyzet drámai, hiszen nem kizárólag a napi esetszám rendkívül magas, hanem a kórházban gyógykezelt és a mesterségesen lélegeztetett Covid-páciensek száma is, de a Covid-rendelők előtt is hatalmasak a sorok. A Covid-kórházak kapacitásai beteltek, ezért az egyéb kórházak az országban szinte mindenhol kénytelenek a Covid-páciensek számára felszabadítani azokat a részlegeket, amelyekben egyébként a nem Covid-pácienseket helyezik el, sorolta a szakértő. Mint hozzátette, a járványhelyzetet csakis akkor lehet ismét ellenőrzés alá vonni, ha foganatosítják a szükségszerű, a jelenlegiekhez képest szigorúbb intézkedéseket.
– A védettségi igazolvány bevezetésével az aktuális hullámot már nem lehet megfékezni, ám ha most egyéb intézkedésekkel ellenőrzés alá vonnánk a járványt, ezek a későbbiekben lehetnének hatékonyak. Tény, hogy a lakosság nem érdeklődik a tömeges immunizáció iránt, és a szerbiai átoltottsági arány nem elegendő ahhoz, hogy kollektív immunitásról beszélhessünk. Értékelésem szerint jelen helyzetben az lenne a legésszerűbb, ha 17 óra után minden bezárna, néhány létesítményt leszámítva. Epidemiológiai óvintézkedések jelenleg is hatályosak, ám a többség úgy tesz, mint ha ezek nem léteznének, a felhatalmazott felügyelőségi szervek pedig nem büntetik azokat, akik semmibe veszik a szabályokat – fejtette ki Jovanović.
Az immunizáció témájához kapcsolódóan a szakértő megismételte, hogy a harmadik oltás valóban fontos, főleg a társadalom bizonyos csoportjai számára, ám ennél jóval meghatározóbb, hogy minél többen felvegyék a vakcina első és második adagját, mert a kollektív immunitás kialakulásához legalább a lakosság 85 százalékát be kell oltani.
Zoran Bekić, a belgrádi Savski Venac Egészségház igazgatójának álláspontja szerint három tényező vezetett a jelenlegi járványhullámhoz: az oltási hajlandóság csökkenése, továbbá a koronavírus delta variánsa, valamint a hatályos szabályok megszegése. Az utóbbi időszakban sokkal többen halnak meg a Covid–19 következtében és sokkal több fiatal kerül kórházba, mint amennyinek „kellene", tette hozzá az SZRTV-nek nyilatkozva. Az intézményvezető szerint a mutatók az elkövetkező időszakban tovább növekednek, ezért indokoltnak tartja a korlátozások foganatosításának a megfontolását.
– Ha lelassítottuk az immunizációt, ha a vírus tűzként terjed, ha mind többen fertőződnek és halnak meg, akkor a drasztikusabb intézkedések bevezetését kell megvitatni. Ezek egyike a bizonyos időre elrendelendő zárás, amelynek ideje alatt megpróbálhatnánk gyorsabbá tenni az immunizáció folyamatát – fogalmazott Bekić, aki a védettségi igazolványt hatékony intézkedésnek tartja.

Az arányok változatlanok

A szerda és a csütörtök között eltelt egy napban az előzőekhez képest valamennyivel kevesebb koronavírustesztet végeztek el – 23 991 –, és kevesebb új fertőzést jegyeztek – 7549 –, ám a pozitivitás aránya továbbra is 30 százalék felett alakul – 31,5 százalék. A vizsgált egy napban hivatalosan 47 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta hivatalosan 8234. A kórházakban 6304 Covid-pácienst gyógykezelnek, közülük 241-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 1650 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 350-et.