2024. március 29., péntek

Szövetségre lép az ellenzék?

Közös államfőjelölt és egységes belgrádi szereplés áll egy új javaslat szövegében

Hamarosan együttműködési megállapodást írhatnak alá a szerbiai ellenzéki pártok, értesült a belgrádi média, a hírt a Tanjug hírügynökségnek is megerősítette egy, a pártokhoz közel álló forrás. Az információk szerint a Dragan Đilas vezette Szabadság és Igazságosság Pártja, a Szabad Polgárok Mozgalma, a Fordulatért Mozgalom, valamint a Demokrata Párt eljuttatta a megállapodás szövegét a Nebojša Zelenović által vezetett Együtt Szerbiáért pártnak, valamint a Ne fojtsuk meg Belgrádot! (Ne davimo Beograd) szervezetnek. Az értesülések szerint a megállapodás javaslatát megkapja majd Vuk Jeremić Néppártja is. A megállapodás egymás támadásának elkerülését helyezi előtérbe a leendő választási kampány során, de arra vonatkozó javaslatokat is megfogalmaz, hogy a belgrádi helyhatósági választáson közös listát állítson az ellenzék, a köztársasági előrehozott parlamenti választáson néhány koalíciós listával, de mindenképp szervezettebben és ne minden párt egyenként, önállóan induljon. A javaslat szerint az ellenzéknek egy elnökjelölttel kellene indulnia az államfő-választáson is, melyet egyidejűleg tartanak majd meg a többi megmérettetéssel.

A megállapodás javaslata megállapítja, hogy Szerbiában nem létezik sajtószabadság, a választási folyamatot kompromittálták, a demokrácia is romokban hever, s minderre már több releváns hazai és külföldi szervezet is rámutatott elemzésében. A bevezetőben kitér a megállapodás javaslata arra, hogy a cél visszaadni az államot a polgároknak, s ennek érdekében kell megszületnie a szóban forgó együttműködésnek is, mert le kell váltani a rezsimet.
Az első pontban a szöveg arra tesz javaslatot, hogy a közös cél érdekében, a jelenlegi „szakmaiatlan, mohó és bűncselekményekkel összefüggésbe hozható rezsim" leváltása érdekében a felek megállapodnak az együttműködésben, egymás támadásának leállításában, tartózkodni fognak negatív tartalmú üzenetek közlésétől a másikról. A második pontja a javasolt megállapodásnak arra tér ki, hogy az ellenzéki pártok – amennyiben nem a bojkott mellett döntenek – együttes erővel tesznek meg mindent a választási folyamat tisztaságának ellenőrzése érdekében, képzéseket tartanak a választóhelyeket kontrolláló személyeknek, mindezt az érvényben lévő jogszabályoknak és az EBESZ ajánlásainak tiszteletben tartása mellett. A következő pontban az egységes belgrádi listára, a köztársasági listák kialakítására, az egy elnökjelölt kijelölésére tér ki a megállapodás, melyet még alá kell írniuk a pártoknak.
A negyedik pontban megállapítják, hogy a legjobban szerepelt választási lista joga lesz kijelölni Belgrád leendő polgármesterét, valamint a köztársasági kormányfő személyét, ezt figyelembe kell venni a koalíciós szerződés aláírásakor. Az utolsó pont arra vonatkozik, hogy a szerződés aláírói kizárólag a „valódi ellenzéki pártokkal" működnek majd együtt a választások után, a hatalommal való együttműködés minden formája kizárt.