2024. április 23., kedd

Von der Leyen: Meggyőződésem, hogy sikerül enyhíteni a feszültséget

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke meggyőződésének adott hangot, hogy sikerülhet enyhíteni a jelenlegi válságot Belgrád és Pristina között és a felek megtalálják a közös megoldást – írja a Vajdasági RTV.

Kihangsúlyozta, hogy nagyon aggódik a jelenlegi helyzet miatt.

Amíg itt beszélgetünk, addig Brüsszelben folynak a tárgyalások. Ez egy jó dolog, hiszen a párbeszéd egyben azt is jelenti, hogy lehetséges megoldást találni. A régiónak erős kapcsolatokra van szüksége – mondta von der Leyen.

Támogatásáról biztosította Szerbia ambícióit az új klaszterek megnyitásával kapcsolatban is.

– Tudom, hogy a döntés a tagállamok kezében van, ezért is fontos, hogy a továbbiakban is tartsák be a feltételeket, különösen a jogállamiság és a Pristinával való kapcsolatok normalizálása terén – jelentette ki von der Leyen.

Aleksandar Vučić elnök köszönetét fejezte ki Ursula von der Leyennek a megértő szavakért és állásfoglalásáért a Szerbia és Koszovó közti válsághelyzetben. Hozzátette, hogy Szerbia minden erejével azon van, hogy betartsa az unió közvetítésével aláírt szerződéseket.

Kiemelte, hogy a belgrádi küldöttség Brüsszelben mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön megegyezésre jutni.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk nemcsak azért, hogy megőrizzük a békét, hanem, hogy még több egyezményt kössünk, amely biztonságot jelenthet mindenki számára a Balkánon és jobb életet és gazdaságot teremthet – mondta Vučić elnök.

A találkozó keretein belül aláírásra került a Szerbiai Koridor, valamint a Strabag AG és a Strabag d.o.o. Belgrád vállalatai közt a Béke autópálya első szakaszának kiépítésére vonatkozó szerződés. A Merošina-Merošina 1 szakasz a Niš-Pločnik-Merdare autópálya részét képezi majd. A szerződést Aleksandar Antić, a Szerbiai Koridor igazgatója, valamint Dragan Ršumov, a Strabag vállalat építésügyi részlegének igazgatója látta el kézjegyével.