2024. április 23., kedd

FRISS: Belgrád és Pristina megállapodott

Megvan a megállapodás! – adta hírül Twitter-bejegyzésben Miroslav Lajčak, az Európai Unió különmegbízottja. Mint lejegyezte, két napos intenzív tárgyalásra volt szükség ahhoz, hogy idáig eljussanak. Megköszönte a főtárgyalóknak: Besnik Bisliminek és Petar Petkovićnak a tárgyalási hajlandóságot, és hogy végül a polgárok javára megállapodtak, írta Lajčak, mellékelve a dokumentumot.

A megállapodás szerint a jelenleg Jarinjében és Brnjakban tartózkodó különleges rendőrségi egységek (ROSU) október 2-án reggel 8, legkésőbb 16 óráig visszavonulnak. A KFOR-egységek a visszavonulás előtt elfoglalják helyüket, és két hétig maradnak a határátkelőn, biztosítják a szabad és biztonságos mozgást, közlekedést – írja a FoNet.

A megállapodás második pontja szerint október 4-én reggel 8 órától alkalmazzák a matrica-rendszert, amit ideiglenesen addig használnak, amíg nem születik meg tartós megoldás.

A megállapodás harmadik pontja szerint munkacsoportot alakítanak, melynek tagjait az EU, Szerbia és Koszovó adja, mely az EU vezetésével az uniós szabványok és gyakorlat alapján tartós megoldást keres a rendszámtáblák ügyében.

A megállapodás megszületésének hírét Aleksandar Vučić szerb elnök is megerősítette, tudta meg a Blic napilap.