2024. április 25., csütörtök

Biztonsági elem a pénztárgépekben

Szerbia lépést tart a világgal, az elektronikus számlázási rendszerre való áttéréskor ugyanis a cégek pénztárgép gyanánt táblagépet, számítógépet és mobiltelefont is használhatnak. Az új rendszer megkönnyíti a gazdálkodást és elősegíti az árnyékgazdaság elleni küzdelmet – jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter annak kapcsán, hogy az adóköteles vállalkozók mától jelenthetik be üzlethelyiségeiket, melyekben pénztárgépre van szükségük a munkavégzéshez.

„Október 1-jétől indul a helyiségek bejelentése. Az új rendszer megfelel a legszigorúbb biztonsági követelményeknek, az Adóigazgatósággal kapcsolatban levő minden felszerelésnek része lesz egy biztonsági elem” – tájékoztatott a miniszter a biztonsági elem tegnapi bemutatóján.

Az adókötelezetteknek az elektronikus pénztárgép használatának megkezdése előtt elektronikus úton be kell jelenteniük az üzlethelyiségekre vonatkozó adataikat. Ezek ellenőrzése után az Adóigazgatóság a jelentkezéstől számított három napon belül visszajelez, azaz elektronikus értesítést küld, amely az üzlethelyiség számára meghatározott jelet is tartalmazza, a cég ugyanis csak ezzel kapcsolódhat be a fiskalizációs folyamatba. A pénztárgépek beszerzését eladóhelyenként 100 euróval támogatja az állam, erre a segítségre október 15-étől lehet  jelentkezni, a költségvetésből hatmilliárd dinárt fordítanak a kasszatámogatásra. Az új modellre való átállás november 1-jén kezdődik és jövő év április végéig tart.