2024. április 20., szombat

A családok támogatása kulcsfontosságú

A cél a népességcsökkenés visszaszorítása

Szabadkára látogatott tegnap Aleksandra Čamagić családügyi és népességpolitikai miniszteri tanácsos, akit Zagorka Panić városi menedzser, a polgármester gazdaságfejlesztési és nemzetközi együttműködési tanácsosa, Srđan Samardžić, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja és Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára fogadott a városháza zöld termében. A találkozón az illetékesek a helyi, illetve az országos demográfiai problémákat tárgyalták meg zárt ajtók mögött, majd nyilatkoztak a média képviselőinek.

Jasmina Stevanović a sajtónak elmondta, hogy a megbeszélésen a helyi szinten elért eddigi eredményekről tájékoztatták a tanácsost, pontosabban azokról, melyeket a szabadkai önkormányzat önerőből ért el.

– A budapesti demográfiai csúcson való részvétele után Aleksandar Vučić államfő kijelentette, hogy a demográfiai kérdések a legfontosabb politikai lépések lesznek Szerbia megmaradását illetően. Ez alkalommal az összes eddigi intézkedésünket bemutattuk a vendégünknek. Az infrastruktúra és a szolgáltatások fejlesztése terén igyekeztünk segíteni a fiatal szülőknek abban, hogy növekedést érjünk el a születésszámot illetően. Igyekszünk különféle intézkedésekkel fejleszteni a falvakat, hisz hatalmas igény mutatkozik például a külvárosi óvodák felújítására. Mindezzel a falvak gazdasága is fejlődni fog. Igyekszünk az önkormányzati költségvetésből jelentős összeget ezekre az intézkedésekre fordítani. Szeretném hangsúlyozni, hogy az egészségügy terén is lépéseket tettünk, például megnyílt Mesterséges Megtermékenyítési Központ is. Reméljük, hogy jó példával szolgálhatunk más önkormányzatoknak. Ahogy általában az egyénnek is az a célja, hogy utódot hozzon a világra, ugyanez vonatkozik a városunkra és az országunkra is. Ehhez arra van szükség, hogy megfelelő feltételeket teremtsünk – fogalmazott a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára.

Aleksandra Čamagić a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a családnak a társadalom középpontjába kell kerülnie

– A járványhelyzet megmutatta, hogy a család az, ami biztonságot nyújthat egy egyén életében, ezért az a feladatunk, hogy illő módon kezeljük a társadalomban. A többi államhoz hasonlóan nekünk is szembe kell néznünk a népességcsökkenéssel, hiszen évről évre egyre kevesebb a lakos. Az idén először kevesebb mint 62 ezer gyermek született, és sajnos csaknem 115 ezer ember halt meg, ami aggasztó adat. Így naponta mintegy száz lakost veszítünk el, és minden évben egy Šabac méretű városnak a lakossága tűnik el – nyilatkozta Aleksandra Čamagić. Hozzátette, hogy első lépésként igyekeznek minél több településre eljutni és megtudni, hogy mik a hiányosságai egyes önkormányzatoknak, illetve mik azok a tevékenységek, amelyekkel lépést tesznek a népességcsökkenés megakadályozása érdekében.