2024. március 28., csütörtök

Belül a körön

Konferencia a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásáról

A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ a szegedi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesülettel együtt valósítja meg a Belül a körön – sokszínűség és integráció – INCIRCLE elnevezésű projektumot, amelynek fő célja a megváltozott munkaképességű emberek sikeres és hosszú távú munkaerőpiaci jelenléte és a feltételeinek javítása. A projekt kapcsán szerdán üzleti konferenciát tartottak a magyarkanizsai gyógyfürdő tanácstermében.

Tolnai Csaba, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója elmondta, hogy a szegedi egyesülettel régóta kapcsolatban állnak, és ez már a második határon átnyúló közös programjuk. Hozzátette, hogy a mostani konferencián mentorok, szakemberek és az őket koordináló személyek vettek részt.
Harter Árpádné, a szegedi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület ügyvezetője rámutatott, hogy az előző projektum alapján sok munkaadó nyitott arra, hogy megváltozott munkaképességű személyeket alkalmazzon, ehhez azonban további információra lenne szükségük, emellett segítő szolgáltatásokra. Ezeket igyekeznek Magyarországon, illetve Magyarkanizsán is megvalósítani. Harter Árpádné közölte, hogy Magyarországon a megváltozott munkaképességű személyeknek mintegy 20–25 százaléka tudott munkát vállalni, míg ez az arány a nyugati országokban 35–40 százalék.

– Nagyon sokféle ágazat van számukra. Pl. egy kerekesszékes is tud egy nagyvállalatnak az irodájában dolgozni, ha akadálymentesítve van. Itt az a baj, hogy sok munkaadó azt gondolja, hogy ez nagyon sok költséggel jár, de ez is azt mutatja, hogy nincs elég információjuk. Lehet, hogy egy apró dologgal is meg lehet oldani egy megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatását – magyarázta Harter Árpádné.
Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere úgy véli, hogy a megváltozott munkaképességű személyek számára fontos, hogy érezzék, a gazdasági szférában is jelen lehetnek. Az önkormányzatnak közvetítő szerepe van a munkakeresők és a munkaadók között, hiszen ők nem jelennek meg a munkaközvetítő adatbázisában. Emlékeztetett arra, hogy az államnak minden évben van programja arra, hogy támogatást nyújtson azoknak a munkaadóknak, akik alkalmaznak ilyen személyeket. Emellett bizonyos munkaerőlétszám felett törvényes kötelezettségük is munkát biztosítani számukra.

A pályázat futamideje 16 hónap. 2020. október 1-jén kezdődött, és 2022. január 1-jén zárul. Összköltsége 146.800 euró, ebből 126.395 eurót az Európai Unió támogat. A pályázat célja a megváltozott munkaképességű emberek hosszú távú foglalkoztatása, emellett a vállalkozások és intézmények szociális vállalkozásokkal való összekapcsolása. A pályázat előírása alapján létre fog jönni 4 védett munkakörnyezet: a legújabb a gombatermesztés, a másik hármat pedig továbbfejlesztik, ezek az üvegház, a gölöncsér-, valamint a varróműhely. Emellett előadásokat és üzleti fórumokat szerveznek majd, valamint egy webshopot is létrehoznak.