2024. április 26., péntek

A natalitás növelése a cél

Aleksandra Čamagić családvédelmi és demográfiai segédminiszter magyarországi példára cselekedne

Szerdán Magyarkanizsára látogatott Aleksandra Čamagić családvédelmi és demográfiai segédminiszter, akit Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester fogadott. A téma a helyi, illetve az állami demográfiai helyzet volt.
Fejsztámer Róbert elmondta, hogy a községben is problémák vannak a natalitással, emellett a határ közelsége is hozzájárul ahhoz, hogy folyamatosan fogy a lakosság száma. Az önkormányzatnál azonban azon dolgoznak, hogy visszaszorítsák a lakosság csökkenését.

– Az önkormányzatnak már most is van családorientált programja, amely az újszülöttektől kezdve egészen az időskorig végigkíséri a magyarkanizsai községi lakosokat, de úgy gondolom, hogy ez nem önkormányzati hatáskör, és csak önkormányzati feladat kell, hogy legyen, hanem állami szintű.
A találkozón Aleksandra Čamagić segédminiszter arra mutatott rá, hogy az önkormányzatoknak és az államnak közösen kell orvosolnia a problémát.

– A pár nappal ezelőtti Budapesti Demográfiai Csúcs jó példa számunkra, nekünk is hasonlóképpen kell cselekednünk. Mindemellett azon leszünk, hogy állami szinten alkalmazzuk mindazokat a helyi intézkedéseket, amelyek eddig is beváltak.
A találkozón a felek megegyeztek abban, hogy közös projekteken, pályázatokon keresztül igyekeznek majd segíteni azokat, akik itthon maradtak, és itthon képzelik el a jövőjüket.