2024. március 28., csütörtök

Versenyek és fejlesztések

Hamarosan saját gyakorlópályát kapnak a kishegyesi önkéntes tűzoltók

A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület mozgalmas nyarat tudhat maga mögött, és az ősz is igen eseménydús számukra, sőt, számtalan tervük is van. Dr. Kurin Ákos, a testület alelnöke arról számolt be lapunknak, hogy a nyár során számos versenyen vettek részt, szép eredménnyel.

– Az Anna-napok keretében hagyományőrző tűzoltó-bemutatót tartottunk. Ezt követően augusztusban megkezdődött a versenyszezon, idáig négy versenyen van túl a testület. Elsőként a Horvátországban, Petlovacon a Franjo Bartolić-emlékversenyen vettünk részt. Ezen a nemzetközi hagyományőrző versenyen nemzetközi kategóriában elsők lettünk. A Topolyai Tűzoltószövetség versenyén csapatunk első lett, és továbbjutott a körzeti versenyre. Erre Bajmokon került sor, és másodikok lettünk, de így sajnos nem jutottunk el az országos megmérettetésre. Szeptember elején Kishegyesen sor került a vakációbúcsúztatóra, ahol tűzoltó-bemutatót tartottunk a gyerekeknek. Szeptember második felében Budapesten a XIII. Nemzetközi Hagyományőrző Tűzoltóversenyen vettünk részt három csapattal.Elmondhatjuk, hogy hoztuk a formánkat, mert három első helyezéssel, két második és két harmadik helyezéssel tértünk haza. Fontos megemlíteni, hogy támogatóink is voltak, elsősorban Kishegyes község önkormányzata, valamint helyi vállalkozók és magánszemélyek – mondta el az alelnök, majd hozzáfűzte, hogy a budapesti versenyen nem az egész csapat vett részt, mert egy részük Újvidéken, a Szerbiai Tűzoltószövetség szemléjén volt. Az itteni tűzoltóság elmúlt 20-30 évében ez volt a legnagyobb és legnépesebb történés – fogalmazott Kurin.

Az önkéntes tűzoltótestület jelenlegi legnagyobb feladata a tűzoltóotthon melletti telek rendezése. Erről már Szűgyi István, a Maronka Károly ÖTT elnöke számolt be lapunknak.
– A Komunál Közvállalat segítségének köszönhetően a telekre bevezettük a vizet, és napokon belül be fogjuk füvesíteni a területet. Ezt a füves területet csapataink a versenyekre való felkészülésre, edzésre fogják használni. Ez azért lesz jó, mert közvetlenül a tűzoltóotthon mellett tudnak dolgozni, nem kell kimenniük a labdarúgópályára, és nem kell oda-vissza szállítani a felszerelést. Ha az események úgy kívánják, akkor ezt a területet egy nagy parkolóként is tudjuk használni, például ha a tűzoltóotthonban egy nagyobb konferencia vagy megmozdulás lesz. Készülőben van egy 6 méteres kapu, ami a bejárást és a terület lezárását is szolgálja. A meglévő téglafalat is részben fel fogjuk újítani. Ezekre a munkálatokra a tartományi oktatási titkárságtól kaptunk támogatást – számolt be az elnök, majd azzal folytatta, hogy folyamatban van a tűzoltóotthon udvarán lévő Szent Flórián-szobor felújítása. A szobor fölé szeretnének tetőszerkezetet építeni, hogy az védje az idő viszontagságaitól.

Szűgyi azt is elmondta, hogy a tél beállta előtt az udvarban parkoló tűzoltóautó fölé szintén szeretnének tetőt építeni. Ebben a számítanak az önkormányzat és a helyi közösség segítségére. Egyebek mellett a testület tervezi egy tönkrement vízelvezető csatorna felújítását, valamint szeretnék helyrehozni a tűzoltóotthon udvarának egy részét, ami megsüllyedt. Ezekben a munkálatokban is számítanak az önkormányzat segítségére.