2024. március 28., csütörtök
NBA

Jokić nincs az ötben (?)

A tengerentúli ESPN sportszakportál a néhány nap múlva rajtoló NBA-szezonra készülve nyilvánosságra hozta százas ranglistáját az elitliga legjobb játékosaival. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Bogdan Bogdanović, az Atlanta Hawks szerb bedobója a 64. helyre került, illetve beharangoztuk, hogy egy másik hazánkfiára, Nikola Jokićra az erősorrend legelején számíthatunk, amikor a – szerintük – legjobbak nevét is felfedik. A lista elejének minapi nyilvánosságra hozatala viszont kisebb port kavart, hiszen a legutóbbi alapszakasz legértékesebb játékosát (MVP) az ESPN szakértői nem választották be a soron következő idény öt legjobb kosarasa közé, csak a hatodik helyre tették. Az indoklásuk szerint a Denver már a rájátszás második körében kiesett a későbbi nagydöntős Phoenix Suns ellen, és a zombori center pályán töltött ideje alatt átlagosan borzalmas 123,5-ös védelmi mutatót hozott össze a Nuggets. „Ilyen teljesítménnyel nem lehet megverni a legerősebb csapatokat az NBA-ben. AZ MVP-címet persze megérdemelte Jokić, de ha feljebb akar kapaszkodni ezen a listán, összetettebb játékossá kell válnia” – olvasható az anyagban. Az ESPN szerint az előttünk álló év legjobbja Kevin Durant, őt pedig Giannis Antetokounmpo, LeBron James, Luka Dončić és Stephen Curry követi a sorban.

Pešić az új kapitány

Svetislav Pešić veszi át a szerb férfi kosárlabda-válogatott irányítását. A sikeredző, aki 2001-ben Eb-aranyat nyert Jugoszlávia válogatottjával, Igor Kokoškovot váltja, aki a sikertelen nyári olimpiai pótselejtezőt követően lemondott, és Dallasba távozott, ahol másodedző lesz. Pešić már november folyamán éles helyzetben vezetheti a válogatottat, hiszen akkor rendezik a 2023-as világbajnokság első selejtezős „ablakát”. A Sasok 25-én otthon Litvániával, három nappal később Belgiumban játszanak. A csoportban még Szlovákia kapott helyet, a kvartett első három csapata jut tovább a kvalifikáció következő szakaszába.

Kosárlabdával kapcsolatos hír még, hogy az Euroliga és az Eurokupa mérkőzésein az edzőknek minden meccsen lesz egy-egy lehetőségük kikérni a „videobíró” segítségét. Eddig a játékvezetők csak a saját döntésük alapján vették igénybe a felvételek visszanézésének lehetőségét. Az Euroliga egyébként ma rajtol, immár 18 csapattal, a Crvena zvezda az első meccsét holnap 19.45-től játssza a Fenerbahçe otthonában.