2024. április 20., szombat

Jovanović: Szigorúbb intézkedések kellenek

Szerbia járványhelyzete ijesztő, és szigorú korlátozásokat kellene bevezetni, mondta Tanja Jovanović virológus, a belgrádi Orvosi Egyetem tanára.
Jovanović a Szerbiai RTV-nek azt nyilatkozta, hogy 17 órakor be kell zárni a vendéglátó helyeket, csak az élelmiszereket árusító üzleteket, a gyógyszertárakat és a benzinkutakat kellene nyitva hagyni.
– A járványhelyzet csak papíron létezik, úgy viselkedünk, mintha nem is lenne. Nincs felügyelőség, aki megbüntetné az embereket, akik nem tartják be az egészségügyi előírásokat. Ha tiszteletben tartanánk az általános szabályokat, a szituáció drasztikusan más lenne – mondta Jovanović.
Úgy véli, hogy most már késő bevezetni a Covid-igazolványokat, először a járvány felett kell átvenni a kontrollt.
– A járvány ebben a negyedik hullámban érte el tetőpontját. Nagyszámú fertőzött és a kórházba került, hatalmas sorok állnak a koronavírus rendelők előtt, és nagyon súlyos klinikai képekkel rendelkező betegeink vannak – mondta.
Jovanović felhívta a figyelmet arra, hogy most a be nem oltottak járvány van, amelyben súlyos klinikai kép alakulhat ki, és hozzátette, hogy a Szerbiában használt vakcinák továbbra is védenek a koronavírus delta törzse ellen.