2024. április 25., csütörtök

Egy cseh város 250 ezer koronára büntette a kormányfőt összeférhetetlenségre hivatkozva

Negyedmillió koronás (kb. 10.000 euró) büntetést szabott ki a Prága melletti Černošice városi hivatala Andrej Babiš cseh miniszterelnökre azzal az indokkal, hogy megsértette az összeférhetetlenségi törvényt.

Černošice szerint az összeférhetetlenség abban áll, hogy Andrej Babiš továbbra is kezében tart több médiát - közölte a Právo című cseh napilap csütörtökön Václav Knotekre, Babiš  ügyvédjére hivatkozva. Knotek elmondta: a kormányfő a törvénysértési vádat és a városi hivatal döntését elutasítja, és a korábbiakhoz hasonlóan most is megfellebbezi. Babiš szerint a város döntése törvénytelen, és sérti az ő alapvető emberi jogait. Andrej Babiš néhány éve, miután kormánytag lett, összes vagyonát speciális alapokba helyezte, hogy megfeleljen a cseh összeférhetetlenségi törvénynek. Az ellenzék szerint azonban Babiš továbbra is befolyásolja cégeit, és tevékenységüknek ő a végső haszonélvezője.
Andrej Babiš családjával a Prága melletti Pruhonicében lakik, amely közigazgatásilag Černošicéhez tartozik. A városi hivatal már évek óta szabálysértési eljárást folytat Babiš ellen, mert szerinte folytatódó törvénysértés, hogy Babišnak médiacégei vannak.
A kormányfőnek meggyőződése, hogy ez nem igaz, és a városi hivatal döntése a törvénysértő. „Eddig már kétszer vizsgálták ki azt az esetet. Ez sérti alapvető jogaimat" – reagált a városi hivatal újabb döntésére. „Ez már nem más, mint az ellenfeleim politikai játéka" - szögezte le.

A černošicei városi hivatal 2019-ben már egyszer kiszabott 200 ezer koronás büntetést Andrej Babišra ebben az ügyben. Babiš fellebbezett, és a közép-csehországi hivatal megszüntette az eljárást azzal, hogy a kormányfő összeférhetetlenségére nincsenek bizonyítékok. Černošice azzal az indítékkal újította fel az eljárást, hogy új bizonyítékokhoz jutott. Miután folyó eljárásról van szó, a konkrét döntés szövege nem hozható nyilvánosságra – írja weboldalán a hivatal.