2024. március 28., csütörtök

Túlságosan erőteljesek az indulatok

Brüsszelben a belgrádi és a pristinai tárgyalócsoportok vezetőivel folytattak tárgyalást

A legmagasabb rangú politikai vezetők helyett szerdán Brüsszelben mégis a tárgyalócsoportok vezetőivel folytatódott a Belgrád és Pristina közötti politikai párbeszéd, amelynek a legfontosabb témája természetesen az észak-koszovói elmérgesedett helyzet volt. A szerbiai rendszámtáblák leszereltetése utáni tiltakozások, a barikádok és a koszovói különleges rendőri egységek (ROSU) jelenléte okozta feszült helyzetet. Petar Petković, a szerb és Besnik Bislimi, a koszovói tárgyalócsoport elnöke találkozott Miroslav Lajčákkal, az Európai Unió párbeszéddel foglalkozó különmegbízottjával, de Miguel Bergerrel, Németország külügyi államtitkárával is. A Twitteren a különmegbízott közzétette a találkozókon készült fotókat, ismertette, hogy külön-külön tárgyalt a belgrádi és a pristinai delegáció vezetőjével arról, hogyan lehetne a legegyszerűbben feloldani az észak-koszovói krízist. Brüsszeli tisztségviselők a korábbiakban már közölték, elvárják, hogy a tárgyalócsoportok vezetői a tartós megoldás fellelésére vonatkozó mandátummal érkezzenek az európai uniós székhelyre, ahol meg tudják beszélni a mozgásszabadság visszaállításának lépéseit, s a kialakult feszültségnek a kezelését szolgáló intézkedéseket.

Berger a megbeszélésen azt mondta Bisliminek, hogy a dialógus folytatása és az eredmények elérése mindkét félnek, Pristinának és Belgrádnak is érdekében áll. Felszólított a kialakult helyzet kezelésére, az indulatok csillapítására és a megfelelő megoldásnak a megtalálására is. Konstruktív hozzáállásra számít mindkét fél részéről – mondta. A sajtóba kiszivárgott információk szerint a megbeszélésen a német diplomata annak az elvárásának is hangot adott, hogy mielőbb újrainduljon a közlekedés a jarinjei és brnjaki adminisztratív átkelőn.

Erről a kérdésről nyilatkozott tegnap Albin Kurti koszovói kormányfő is, aki elmondta, Pristina a KFOR-ral folytatott egyeztetésen még hétfőn beleegyezett abba a javaslatba, mely szerint a ROSU kivonult volna Északról, a szerbek pedig eltávolították volna az átkelőkről a barikádokat, a rendszámtáblákat azonban Koszovó továbbra sem ismerte volna el. Mint közölte, ez megoldhatta volna a kialakult helyzetet, de Belgrád elutasította ezt a megoldási javaslatot, így nem lett a megállapodásból semmi. A KFOR helyettesítette volna az átkelőkön a ROSU egységeit, mivel azonban Belgrád nemet mondott, marad továbbra is a speciális különítmény a szóban forgó két átkelőn – jegyezte meg Kurti, aki reményét fejezte ki, hogy minél előbb újra használhatóvá válik Jarinje és Brnjak is.

A nap folyamán a tárgyalócsoportok vezetői Brüsszelben Gabriel Escobarral, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottjával is tárgyaltak, de Lajčák is fogadta az USA diplomatáját. A megbeszélések után Escobar megjegyezte, az indulatok túl erősek ebben a pillanatban, csillapítani kell a kedélyeket annak érdekében, hogy megállapodás jöhessen létre. Véleménye szerint először gyorsan rendezni kell a rendszámtáblák kérdését, ezután pedig, úgyszintén rövid időn belül, meg kell szervezni a dialógus újabb fordulóit. Azért érkezett Brüsszelbe, hogy támogatásáról biztosítsa az EU által vezetett párbeszédet – fejtette ki.