2024. április 25., csütörtök

A múlttal megihletve alakítjuk a jövőt

Szerbia is képviselteti magát a dubaji világkiállításon

Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter, a Szerbia fellépését szervező főbiztos a Dubai Expo 2020 elnevezésű világkiállításon, tegnap megtekintette a befejezett munkálatokat a szerb pavilonban és kijelentette, hogy hazánk készen áll a látogatók fogadására a rendezvény ünnepi megnyitóján, október 1-jén.

– Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy végre láthatom a kemény csapatmunka eredményét. Most már világos, hogy Szerbia az idei világkiállításon olyan modern és nyitott országként mutatkozik be, amely vezető az innováció, a kreatív ipar, a digitalizáció és az IT-szektor fejlesztése területén. Mindezt azzal a céllal, hogy ösztönözze az ország tartós és fenntartható fejlődését, az üzleti tevékenységek fejlesztését, valamint hogy idevonzza a külföldi beruházókat és turistákat – fejtette ki Matić.

Szerbia bemutatkozásának központi helye egy speciálisan erre az alkalomra készült, 2000 négyzetméter területű, építészeti szempontból különleges pavilon, amely az Expo 2020 Mobilitás kerületének szívében található, s úgy tervezték, mint egy időkapszulát, amely összeköti a Vinča-kultúrát a digitálisan fejlett és modern Szerbiával.

Matić rámutatott arra, hogy a pavilon teljesen digitalizált és virtuális utazásra nyújt lehetőséget a különböző valóságok, időszakok és terek között, tehát hazánk a világkiállításon innovatív és kreatív országként mutatkozik be. Szerbia a fél éven át tartó rendezvényen „a múlttal megihletve alakítjuk a jövőt” jelmondattal és 150 program révén mutatja be a különböző gazdasági ágazatokat, a tudományos és technológiai innovációkat, a kreatív ipart és a turisztikai kínálatot. Mindezt azzal a céllal, hogy olyan modern és innnovatív országként mutatkozzon be, amely vonzó a kereskedelem és a turizmus feljesztésére. Szerbia részvételét a világkiállításon a 7000 évvel ezelőtt virágzó, forradalmi Vinča-kultúra ihlette. A szerb pavilonban különleges technológia és mesterséges intelligencia segítségével a virtuális világban megjelenítik a 10.000 évvel ezelőtt élt Lepenski Vir-i embert, a látogatók beszélgethetnek is vele.

A Dubai Expo 2020 elnevezésű világkiállítást 2021. október 1-je és 2022. március 31-e között tartják meg az Egyesült Arab Emirátusokban. A fél éven át tartó eseményre 25 millió látogatót várnak a szervezők.