2024. április 18., csütörtök

Ismét utazhat a szerb csirkehús külföldre?

Szerbia 30 év után újból részese lesz a nemzetközi húspiacnak

Egyelőre úgy tűnik, szép napok elé tekintenek hamarosan a baromfi-, de talán még a sertéstenyésztők is. Igen valószínű, hogy heteken belül zöld fényt kap az Európai Uniótól az ország húsiparának egy fontos része. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter kedden Brüsszelben járt, ahol a szerbiai húsexportról tárgyalt az ottani illetékesekkel.

– A szerbiai csirkehús európai uniós jóváhagyásának folyamata két hét múlva kezdődik, majd megkezdődhet a kiszállítás. Ami a disznóhúst illeti, február folyamán lesz még egy tárgyalás, előreláthatólag ez is sikeres eredményekkel végződik. Annyi biztos, mi megtettünk minden tőlünk telhetőt ennek érdekében – közölte Nedimović az információkat a Tanjug munkatársának Brüsszelből.

A mezőgazdasági miniszter szerint végső ideje, hogy az Unió ismét megnyissa kaput a szerbiai hústermékek előtt. Szerbia számára legutóbb a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság (JSZSZK) idején volt nyitott az európai húspiac. Akkoriban is főleg a disznó, csirke, marha és a belőlük készült további hústermékekkel vette ki a részesedését. Azóta a nemzetközi piac valójában az egykori JSZSZK tagállamaira korlátozódott, vagyis Szerbia húsexportja a legutóbbi időkben Észak-Macedóniára, Bosznia-Hercegovinára és Montenegróra korlátozódott.

A mezőgazdasági miniszter szerint az új piac megnyitásával megnövekednek az ország gazdasági lehetőségei is. Mindaz, ami megterem a szerbiai mezőkön, „keresztülmegy” a jószágállományon, ezáltal pedig tovább növekszik az érték. A miniszter arra is figyelmeztette a szerbiai gazdákat, ügyeljenek a jószágállomány hizlalására a sertéspestis és egyéb betegségek veszélye miatt.

– Ha ezt mindenki megteszi, odafigyel az állományára és minőségi termékünk lesz, akkora ennek híre megy és válogathatunk a piacok között. Ez a mezőgazdasági kereskedelem lényege: válaszd ki a számodra legjobb üzleti partnert, aki megbecsüli a terméked – mondta Nedimović.

A sertéspestis elleni kötelező védőoltásokat három évtizeden át kapta a hazai állomány, ezt a rendelet 2019-ben szűnt meg, s ezzel együtt ismét lehetőség nyílt a disznóhúsexportra az Európai Unióba, de még a határán túlra is. A szakértők szerint ez jelentősen leegyszerűsíti az oroszországi húsexportot is.

A hazai csirkehús- és tojáskivitel a szalmonella miatt állt le még tíz évvel ezelőtt. Az EU és Szerbia között zajló jelenlegi jogszabályhangolás miatt viszont ez is lehetővé válik.

A brüsszeli látogatás alkalmával a mezőgazdasági miniszter egyéb témákról is tárgyalt az Európai Bizottság mezőgazdasági igazgatóságával. Ezek közül a legfontosabb az IPARD II és IPARD III támogatási projektumok megvalósítása, ami a következő hét évben lesz aktuális. Ezekkel a programokkal az Európai Unió a felzárkózó országok mezőgazdaságát, faluturizmusát, feldolgozóiparát támogatja vissza nem térítendő eszközök jóváhagyásán keresztül. Jelenleg az IPARD II van folyamatban, és hamarosan indul a felhívás az IPARD III-ra is.